HomeEducatie

Generația „digi”, formată cu propriile „arme”

Mihaela Rusu, profesor la Școala „Mihai Eminescu”, a participat la o sesiune de formare pentru implementarea proiectului „Școala Discovery”. Proiectul presupune adaptarea metodelor de predare la cerințele generațiilor de elevi care au crescut odată cu tehnologiile new media.

 

 

Mihaela Rusu, profesor de biologie la Școala „Mihai Eminescu”, a învățat, la Sibiu, la sesiunea de formare prilejuită de implementarea programului „Școala Discovery”, cum să „bată” generația „digi” cu propriile-i arme. Sesiunea a reunit 104 profesori din întreaga țară, care au discutat cu delegația de formatori americani condusă de profesorul Hal Davidson.

„Tema reuniunii a fost «Procesul de predare pentru elevii secolului XXI cu instrumente din secolul XXI». Toate discuțiile au pornit de la o necesitate pe care și eu și toți colegii mei au simțit-o la catedră. Nu poți să mai vii în fața unor elevi care au crescut odată cu tehnologia new media doar cu creta și cu tabla. Ca să-i putem educa și pregăti, și noi, profesorii, trebuie să stăpînim tehnologia și, mai mult de atît, trebuie să o și folosim. Elevii sînt mult mai deschiși la tot ce e nou. Acest proiect își propune ca, ajutați de tehnologie, folosind resursele puse la dispoziție de proiect, să-i educăm pe elevi astfel încît să-și formeze abilități de judecată critică”, a spus profesoara Mihaela Rusu.

Ca să poată evalua așa cum trebuie impactul pe care metodele și tehnologiile ce urmează a fi folosite în cadrul proiectului „Școala Discovery” îl vor avea asupra elevilor, profesorii au avut parte de seminarii în care s-au pus în pielea elevilor, au participat la lecții și au răspuns la întrebări. „Este foarte important să te pui în situația elevului pentru a ști ce simte și pentru a-ți putea da seama cum va reacționa. «Școala Discovery» poate sună puțin cam pretențios, dar în spatele vizionării filmelor stau însușirea de cunoștințe și formarea de idei proprii pe baza unui conținut științific. Tehnologia, însă, nu va înlocui profesorul”, a spus Mihaela Rusu.

Școala „Mihai Eminescu” este singura școală nemțeană în care este implementat proiectul „Școala Discovery”. Elevii și profesorii pot urmări lecții concepute pe baza programei școlare, iar ulterior le pot discuta la clasă. De asemenea, pe scoala.discovery.ro , profesorii pot găsi materiale didactice disponibile online, care să îi ajute să integreze lecțiile video în activitățile didactice curente. „Cred că un astfel de program poate schimba semnificativ relația profesor-elev și stilul de predare. Profesorul se raportează de multe ori mai mult la obiect, adică la manual, decît la obiectiv. Cînd are ceva de predat, merge automat la manual, în loc să se gîndească la metode atractive de predare”, a spus Daniel Funeriu, ministrul Educației.

Comentarii

WORDPRESS: 0