Geamurile sparte de la Casa Celibidache au fost schimbate

HomeSocial

Geamurile sparte de la Casa Celibidache au fost schimbate

 

Mai multe bucăți de geam spart de la Casa Celibidache, ce puteau pune în pericol siguranța trecătorilor, au fost înlăturate de reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, anunță autoritățile locale. Clădirea în care a locuit marele dirijor și compozitor Sergiu Celibidache se află în conservare de mai bine de 20 de ani, iar de circa cinci ani se află în proprietatea Primăriei Roman, după ce clădirea a fost cumpărată de la moștenitori. Aflată în stare de degradare din cauza lipsei investițiilor, situația delicată este înrăutățită și de romașcanii care își bat joc de ea.

celibidache geam 2

 

„În urma unei sesizări primite de la un romaşcan, dar şi ca urmare a deplasării în teren a echipelor de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Roman, s-a dispus îndepărtarea bucăţilor de geam spart de la Casa Celibidache. Geamurilor au fost sparte de romaşcanii mai puţin civilizaţi, dar, pentru a nu pune în pericol viaţa trecătorilor, s-a dispus înlocuirea lor. Îi rugăm pe cetăţeni să apeleze la numărul de intervenţie 0233.984 în cazul în care constată fapte antisociale sau vor să sesizeze situaţii care pot afecta integritatea bunurilor sau chiar viaţa oamenilor. Reamintim faptul că Primăria Roman a depus deja un proiect pentru accesarea de fonduri europene în vederea consolidării, reabilitării şi modernizării acestei clădiri monument istoric. Parcursul proiectului este pe un trend pozitiv, în sensul că a trecut de primele două faze de evaluare”, anunță, într-un comunicat de presă, conducerea Primăriei Roman.

Administrația locală încearcă de ceva ani să salveze această clădire, pentru a o transforma în muzeu dedicat personalității lui Sergiu Celibidache, cu o minisală de spectacole și una expozițională, însă nu există și banii necesari. Acum, pe fonduri europene s-a depus un proiect, agreat și la care este co-partener și Ministerul Culturii. Dacă, totuși, proiectul nu va primi girul UE, atunci administrația locală va fi nevoită să investească, din bugetul propriu, măcar în consolidarea imobilului, altfel existând riscul prăbușirii clădirii.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0