HomeActualitate

[ GALERIE FOTO] Satele din zona Romanului, sub ape

Ploaia de marți seară și din noaptea de marți spre miercuri a făcut pagube în comuna Botești. În satele Botești, Barticești și Nisiporești, aproximativ 50 de gospodării au fost afectate, în unele cazuri apa ajungînd în curțile oamenilor chiar și pînă la un metru. Zeci de fîntîni au fost afectate, pompierii lucrînd chiar și la această oră pentru scoaterea apei din curți și decolmatarea fîntînilor. Peste 200 de persoane au primit pîini, conserve și apă minerală.

 

Din cele 50 de gospodării afectate la Botești, 12 locuințe au fost inundate în satul Barticești, zece locuințe au fost inundate în satul Nisiporești, iar alte nouă case au fost inundate în satul Botești. Pe lîngă acestea, au fost inundate zece anexe în Nisiporești și nouă în Barticești. Detașamentul de Pompieri Roman a intervenit pentru evacuarea persoanelor și a apei din gospodăriile afectate de fenomenele meteo periculoase în comuna Botești. Pe timpul intervenției, au fost salvate și evacuate la rude patru persoane. Comitetul Local pentru Situații de Urgență Botești a intervenit cu saci de nisip pentru dirijarea apei in zonele nelocuite.

 

Spitalul din Barticești, afectat de ploaie

 

Ploaia de marți a afectat și spitalul de recuperare al Fundației „Speranța bolnavilor” din Barticești. Potrivit părintelui Mihai Budău, directorul spitalului, deși s-au luat măsuri de siguranță, prin crearea unui baraj din saci cu nisip, apa a fost mult mai puternică decît se aștepta. „Noi ne-am pregătit și pentru astfel de situații, iar cînd am văzut că apa începe să crească, am făcut un baraj din saci cu nisip și nailon. Cantitatea de apă a fost, însă, mult mai mare, astfel că întreaga curte a spitalului a fost inundată și s-au produs infiltrații la subsolul spitalului. Fosele septice au fost inundate și ele, astfel că, pentru o scurtă perioadă de timp, grupurile sanitare nu au putut fi folosite. Am remediat această problemă și lucrăm la scoaterea apei din curte. Noi eram pregătiți să oferim adăpost sătenilor care ar fi avut nevoie de ajutor, însă mulți au preferat să rămînă în case, pentru a-și păzi bunurile„, a spus părintele Mihai Budău.

 

Ploile au dărîmat case în comunele Romanului

 

Nici nu au terminat bine primarii comunelor din zona rurală a Romanului de balastat și reprofilat drumurile, că s-au urcat din nou pe autogredere pentru refacerea acestora după ploaia de marți seară. Precipitațiile nu au afectat numai drumurile, ci și gospodăriile și culturile agricole.

La Tămășeni, acoperișul de 60 de metri pătrați al unei locuințe a fost distrus de vîntul puternic și de precipitațiile abundente și alte două locuințe au fost afectate de ploaie.

Ploaia torențială de pe 30 mai a rupt drumul comunal DC186, între Ruginoasa și Brițcani, un drum sătesc este impracticabil, au fost afectate zeci de hectare de culturi, în proporție de circa 60%, iar asfaltul de pe o porțiune de 200 de metri dintr-un drum comunal din Bozieni a fost distrus. În plus, șapte case au fost inundate, iar apa din patru fîntîni nu mai este potabilă„, a declarat primarul comunei Ruginoasa, Nicu Chirilă.

În comuna Făurei, ploaia torențială a distrus casa unui sătean. Autoritățile locale speră ca reprezentanții autorităților județene și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, constituiți într-o comisie de evaluare și sosiți în zonă, să ofere un ajutor financiar săteanului care a văzut moartea cu ochii. „Casa era din chirpici și, din cauza cantității mari de precipitații căzute, a cedat. Proprietarul casei este în vîrstă, singur, și nu dispune de resurse financiare pentru a-și reface casa„, a declarat Vasile Gherghel, primarul comunei Făurei. Drumurile comunei Făurei nu au fost afectate, spune primarul, datorită atenției pe care a acordat-o întreținerii acestora. „Am făcut un raid prin toate satele și nu avem drumuri afectate. Aceasta se datorează și faptului că am decolmatat la timp șanturile și podețele de pe marginea drumurilor„, a spus primarul comunei Făurei. Culturile de porumb din comuna Făurei au fost afectate de ploaia torențială numai în zona de deal, în punctul numit „Dealul viei”.

Și în comuna Ion Creangă, ploaia a distrus 25 de hectare de porumb. Intensitatea precipitațiilor a provocat și acoperirea drumurilor comunale cu noroi.

Nici fîntînile nu au scăpat de precipitațiile abundente. În comuna Stănița, autoritățile locale au scos pompele pentru a decolmata fîntînile și beciurile din gospodăriile oamenilor.

Probleme au fost și în alte zone din județ. În comuna Vînători Neamț, un arbore a căzut pe partea carosabilă și pe un autoturism. În comuna Agapia, sat Agapia, două podețe și aproximativ 100 de hectare de teren agricol au fost afectate. În comuna Agapia, sat Săcălușești, un podeț și aproximativ 650 de hectare de teren agricol au fost afectate. În orașul Tîrgu Neamț, o stradă a fost inundată și un beci a fost inundat pe strada Ion Creangă, iar în comuna Zănești, mai multe gospodării nu au fost  alimentate cu energie electrică.

 

Ajutoare pentru sătenii afectați de ploi

 

O comisie numită prin ordin al prefectului județului Neamț, formată din reprezentanți ISU Neamț, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț și ai Consiliului Județean Neamț, s-a deplasat în comunele Ruginoasa, Dulcești, Doljești, Făurei, pentru evaluarea pagubelor produse în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase din perioada 28 – 31 mai.
La intervenția de la Botești au participat inspectorul șef al ISU Neamț, prim adjunctul inspectorului șef al ISU și subprefectul județului. Aceștia, în cursul zilei de miercuri, au mers în comuna Botești cu alimente de primă necesitate.
Ajutoarele sînt pentru aproximativ 200 de persoane și constau în alimente de primă necesitate: pîine, conserve și apă minerală pentru trei zile, avînd în vedere faptul că în zonă fîntînile nu pot fi folosite și necesită decolmatare.

 

Vedeți și: [GALERIE FOTO] Urmările inundațiilor la Botești

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Dorel 11 ani ago

    Ce este mai dureros decat sa-ti vezi munca de o viata luata de ape,dar ce pot face bietii oameni,cu furia naturii nu ne putem pune si nici din fata Bunului Dumnezeu nu ne putem feri,dar trebuie sa fim tari si sa mergem mai departe.Fereasca Dumnezeu de asa ceva.Dumnezeu sa ne ajute pe toti.

  • Sigur ca s-au acordat ajutoare.Celor care le-au impartit.Care au binevoit sa le acopere cu paturi,le-au plimbat putin prin sat si ……gata.