Prima paginăCultural

[VIDEO] Gala Excelenței Romașcane 2019 – premiu de excelență pentru istoricul Sorin Grumuș

[VIDEO] Gala Excelenței Romașcane 2019 – premiu de excelență pentru istoricul Sorin Grumuș

Dimensiune text

 

 

Cu prilejul Zilelor Municipiului Roman, în cadrul Galei Excelenței Romașcane desfășurate luni, 20 mai, una dintre distincțiile de excelență a fost acordată istoricului militar Sorin Grumuș.

S-a născut pe 22 februarie 1972, în Roman, județul Neamț. A urmat cursurile liceale la Colegiul Național Roman-Vodă, promoția 1990.

În anul 1993 a absolvit Institutul Militar de Intendență și Finanțe Gheorghe Lazăr din Sibiu, secția subofițeri. Este licențiat în istorie și masterand al Facultății de Litere la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău.

Își desfășoară activitatea la Baza 95 Aeriană din Bacău. Este membru al Asociației Cultural Științifice URBANA din Roman și colaborator al Muzeelor de Istorie din Roman, Bacău, Târgu Ocna, Pașcani și Piatra Neamț. A debutat în presa scrisă în revista Cer senin, revistă editată de Statul Major al Forțelor Aeriene.

A publicat articole de istorie militară în revistele Magazin istoric,  România eroică, Clepsydra, Orizonturi ostășești (editată de Statul Major al Apărării). De asemenea, a publicat numeroase studii și articole pe teme de istorie militară în presa de specialitate, fiind prezent cu comunicări la diverse reuniuni științifice și în volume colective.

A participat la numeroase emisiuni TV, în cadrul cărora a prezentat contribuția structurilor militare din garnizoana Roman la înfăptuirea marilor deziderate naționale.

În anul 2015 a publicat volumul Istoricul Regimentului 14 Dorobanți Roman 1872-1944, volum care dezvăluie mărturii documentare referitoare la locul și rolul jucat de ostașii Regimentului 14 Dorobanți Roman în Războiul pentru cucerirea Independenței de Stat a României (1877-1878), în cel de-al Doilea Război Balcanic (1913), în Războiul de Întregire a Neamului (1916-1918) și în Războiul sfânt de eliberare națională (1941-1945).

A fost desemnat OMUL ANULUI 2018 în Statul Major al Forțelor Aeriene Române, secțiunea Istorie, cultură și tradiții militare. Lucrări în curs de apariție: Istoria militară a orașului Roman, 1831-1947. Lucrări în pregătire: Distrugerea elitei militare românești, 1938-1989.

 

 

Intervenția istoricului Sorin Grumuș în cadrul Galei poate fi urmărită după minutul 1:22:50:

 

 

Video: MV Production și Primăria Municipiului Roman

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0