Prima paginăActualitate

Fumatul în locurile nepermise, cauza unui incendiu care a distrus acoperișul unui bloc

Fumatul în locurile nepermise, cauza unui incendiu care a distrus acoperișul unui bloc

Dimensiune text

 

Acoperișul unui bloc de locuințe a ars aproape complet, joi, pompierii fiind nevoiți să intervină cu 30 de ofițeri și subofițeri pentru stingerea focului, care ar fi pornit, după primele cercetări, de la o țigară.

Joi, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, la ora 13:04, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112, despre producerea unui incendiu la acoperișul unui bloc de locuințe în municipiul Piatra Neamț, pe strada Aleea Viorelelor. Pentru localizarea și stingerea incendiului, au fost mobilizate următoarele forțe și mijloace: cinci ofițeri și 25 subofițeri, cu șase autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălțime, o autospecială de descarcerare, două autospeciale de capacitate mică și o autospecială SMURD de prim ajutor din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț. A fost solicitat sprijin de la operatorul economic de distribuție a energiei electrice/gaz metan pentru oprirea acestor utilități în zona evenimentului și a furnizorului de apă pentru creșterea presiunii apei pe rețeaua de hidranți.

 

„La sosirea forțelor, incendiul se manifesta pe toată suprafața acoperișului. S-a intervenit concomitent pentru localizarea și lichidarea incendiului și pentru căutarea,  salvarea și evacuarea persoanelor din imobil. Cel mai important obiectiv al acestei intervenții l-a reprezentat evacuarea locatarilor blocului de locuințe, pentru a nu înregistra victime, fiind evacuate șase persoane de către cadrele instituției noastre. Alte două persoane au fost evacuate de colegii de la Inspectoratul județean de Jandarmi Neamț, deoarece au refuzat evacuarea, restul locatarilor s-au autoevacuat înaintea sosirii echipajelor de pompieri militari. Au fost constituite două echipe de căutare-salvare, care au verificat toate cele 32 de apartamente aflate în cele două scări ale blocului.

O altă prioritate a intervenției a constituit-o evitarea propagării incendiului la etajele inferioare, aspect urmărit de către forțele de intervenție care au acționat de la nivelul terenului. Pentru lichidarea incendiului s-a refulat apă de la înălțime cu autoplatforma și s-au realizat dispozitive de intervenție prin cele două case de scări, cu câte două țevi de refulare”, informează ISU Neamț.

Pompierii au prezentat câteva detalii ale intervenției deosebit de dificile. Autoplatforma, care permite refularea apei de la înălțime, necesită o suprafață de 10 X 8 metri pentru a putea fi calată.      Gabaritul autospecialelor și căile de acces existente în zonă nu au permis amplasarea acestora între clădirea Inspectoratului Școlar Județean și blocul incendiat. În zona intervenției existau trei hidranți de incendiu care au permis alimentarea directă cu apă a autospecialelor.

Incendiul a fost lichidat la ora 14:20. Conform ISU Neamț, în urma producerii incendiului nu au fost victime omenești și nici apartamente afectate de incendiu. Nu a fost nevoie de intervenția cadrelor medicale pentru nicio persoană. În urma evenimentului au ars acoperișul blocului din astereală lemn, învelitoare țiglă, carton bituminat și tabla pe o suprafață de circa 800 de metri pătrați, deșeuri hârtie, textile și lemn.

„După finalizarea intervenției s-a stabilit că împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost «fumatul în locuri nepermise sau neprotejate termic corespunzător». Se cuvine să menționăm și implicarea în gestionarea acestei situații de urgență a doi subofițeri din cadrul Inspecției de Prevenire, care verificau la momentul producerii incendiului un operator economic în vederea emiterii autorizației de securitate la incendiu, aceștia asigurând evacuarea locatarilor, precum și a cadrelor Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț aflate în turele libere care au sprijint la locul intervenției colegii aflați în tura de serviciu”, mai informează ISU Neamț.

Ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență

Prefectul județului Neamț, Vasile Panaite, a condus joi, o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care a fost prezentat un raport al ISU Neamț cu privire la intervenția de stingere a incendiului din Piatra Neamț. Totodată, au fost discutate și măsurile care urmează să fie luate pentru a sprijini locatarii.

„Specialiștii Inspectoratului de Stat în Construcții Neamț au început o expertizare tehnică a imobilului, pentru a vedea în ce măsură a fost afectat și care sunt măsurile ce trebuie luate pentru ca oamenii să fie în siguranță. Am solicitat Primăriei Piatra Neamț să găsească soluții pentru a caza și asigura masa pentru proprietarii apartamentelor care nu pot fi deocamdată locuite, și care doresc acest lucru. Totodată am discutat cu președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, care și-a arătat întreaga disponibilitate pentru a sprijini instituțional persoanele afectate. Vreau să felicit reprezentanții ISU Neamț pentru modul în care au intervenit și de asemenea mulțumesc celor de la Inspectoratul Județean de Poliție, Jandarmerie și Poliția Locală pentru cooperare”, a declarat prefectul Vasile Panaite.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0