HomeSocialSanatate

Fumătorii de 50 ani au plămâni de 148 de ani

Persoanele care fumează multe  țigări şi de o perioadă lungă de timp au vârsta plămânilor mult mai mare decât cea din buletin. Campania pentru depistarea BPOC se desfăşoară între 4 şi 30 noiembrie.

Cei care doresc să afle ce vârstă au plămânii lor, mai ales dacă sunt fumători, au posibilitatea de a face teste cu spirometri. Această analiză reprezintă investigaţia cea mai potrivită pentru a identifica BPOC – bronhopneumopatia obstructivă cronică – şi pentru a afla ce vârstă au plămânii. Testul se face simplu şi rapid (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor), iar rezultatele se dau pe loc.

În Roman, astfel de teste cu spirometri se fac la cabinetul de Pneumologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă, de medicul pneumolog Gabriela Popovici, coordonatorul ambulatoriului de specialitate al secţiei Pneumologie.Aceste teste se afectuează gratuit de un an de zile.

Pentru spirometrie se foloseşte un aparat numit spirometru, ce măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămân. Spirometrul are o piesă bucală legată la un sistem de măsurare a fluxului şi volumului de aer care este, la rândul său, legat la un aparat, de obicei computer, ce înregistrează rezultatele şi le reprezintă grafic şi numeric.

„Am avut în caz în care un pacient avea vârsta plămânilor de 148 de ani. Ce-i drept, arăta ca o coajă de portocală uscată. Persoana respectivă fuma două pachete de ţigări pe zi. Am avut şi cazuri în care plămânii aveau vârste de 111 sau 116 ani. După ce suflă, dacă pacientul are vârsta plămânului egală cu cea biologică, computerul nu înregistrează niciun rezultat. Dacă există o problemă, aparatul o va detecta imediat”, a declarat medicul pneumolog Gabriela Popovici.

Ambulatoriul de specialitate al secţiei Pneumologie se află la parterul spitalului, iar pentru evitarea aglomeraţiei pacienţii sunt rugaţi să se programeze la numerele de telefon 0786.76.43.60 sau 0744.66.07.40. Programul este zilnic, între orele 8-11, iar numărul maxim de consultaţii este de 12.

Pe 16 noiembrie este şi Ziua Mondială a BPOC. Campania pentru depistarea BPOC se desfăşoară între 4 şi 30 noiembrie, în numeroase clinici şi spitale de stat. Testările gratuite organizate cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC vor avea loc în 34 de oraşe din 27 de judeţe, printre care Alba, Arad, Argeş,  Bacău, Bistriţa Năsăud, Braşov, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova şi Sibiu.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Mihaela 9 ani ago

    Pai de unde stie cum arata plamanii la 146 de ani ?
    Daca durata medie de viata in Romania este de 65 ani, cu ce ma bucura ca la aceasta varsta sa am plamani de 45 de ani sa zicem…

  • Florin 9 ani ago

    Din cite stiu, oamenii nu prea ajung sa traiasca 116, sau 148 de ani, ca sa avem modelul de referinta pentru plaminii respectivilor, deci asa-zisul „program” al computerului e facut „in orb”. Nu vreau sa fac nici o campanie pentru fumat, dar pot spune ca am cunoscut fumatori cu virsta de peste 75 de ani, care au sfirsit „de moarte buna”, dar si oameni care n-au fumat in viata lor si au murit de cancer pulmonar. Cred ca totul tine, mai degraba, de organismul fiecaruia. In fine, va pot spune ca am 62 de ani, fumez de aproape 50,iar la ultimul test cu spirometrul (acum un an ) am realizat o valoare de 82%, iar medicului nu i-a venit sa creada si m-a pus sa suflu in aparat de vreo 3 ori… I-am spus ca am practicat atletismul, am jucat mult fotbal, am inotat si am mers foarte mult pe bicicleta, iar acum merg pe jos cel putin 4-5 Km zilnic, sau aleg 1-2 Km . A spus doar atit : „Aha !” Deci…