O editură franceză, în colaborare cu Institutul Cultural Român din Paris, a editat o carte cu fotografiile Gabrielei Lupu (foto), originară din comuna Doljești. Fografiile au fost făcute în minele din Valea Jiului și surprind viața minerilor din regiune.
Romașcanii plecați peste hotare continuă să fie un motiv de mândrie pentru țara noastră. Printre aceștia se numără și fotograful Gabriela Lupu, din satul Rotunda, comuna Doljești.
Tânăra artistă, freelancer, s-a stabilit în orașul Montpelier și a devenit un nume cunoscut în lumea fotografilor din Hexagon, mai ales prin fotografiile sale cu tentă socială. După ce a avut mai multe expoziții în Franța, inclusiv la Institutul Cultural Român (ICR) din Paris, fotografiile sale vor face subiectul unei cărți care va apărea în luna martie.
Intitulată „Carnet de Charbon”, cartea este editată de editura „Filigranes Edition”, care are o colecție destinată artiștilor. Cartea, editată în colaborare cu ICR Paris, are 96 de pagini care cuprind fotografii din Valea Jiului, realizate de Gabriela Lupu, în perioada 2005-2010, în mina de la Vulcan.
În iunie 2012, fotografiile au fost expuse la ICR Paris, iar vernisajul expoziție a fost unul dintre cele mai mari succese ale fotografului Gabriela Lupu.
În contextul în care cele mai multe dintre minele din România sunt pe cale de a se închide, fotografiile sunt descrise ca o mărturie rară a vieții miniere din Valea Jiului.
La momentul vernisajului, Gabriela Lupu a povestit, pentru presa franceză, că în ultima sa călătorie a avut ocazia să ajungă la nivelul cel mai coborât al unei mine și a rămas extrem de impresionată, chiar dacă nu a avut nici un moment de frică. Însoțită de un inginer, fotograful a făcut un tur al minei, lucru pe care l-a considerat un privilegiu. Gabriela Lupu mai spune că fotografia este reperul vieții ei, iar în momentul în care se află în spatele aparatului foto participă afectiv la realizarea fotografiei, iar fotografiile sunt făcute instinctiv.
În urmă cu doi ani, o altă expoziție a Gabrielie Lupu, care a surprins viața țiganilor români din Montpelier, a fost la fel de apreciată. Publicația „Le Monde” recomanda expoziția „Le platz des roms”, expusă la Institutul Cultural Român din Paris, ca una dintre cele 25 de expoziții din toată Franța de văzut obligatoriu în 2011.
Gabriela Lupu s-a născut în 1982. A studiat sociologia la Universitatea din Brașov și fotografia la Școala Populară de Artă. Din 2003 s-a stabilit în Franța. Fotografia „Autobuz în București”, din ciclul Figuri de stil, care ipostaziază chipuri din transportul în comun din România, a primit premiul II la concursul „Et pourtant elle tourne” organizat de Le Monde 2 și France Inter. În 2008 a fost invitată să
ilustreze cartea „Quoi-qu’on dise”, Editura Chevrefeuilles Étoilée. A expus în cadrul „Mois de la photo” de la Paris, iar fotografiile sale sunt selecționate la Festivalul „Rio Locco/Fnac Wilson” Paris și la Festivalul „Visa Off”/Perpignan, în 2010.
Comentarii
Felicitari domnisoarei fotograf .
MINUNAT… HAI ROMÂNIIIIAAAAAAAAA !!!