Vineri, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, câteva sute de romașcani au ieșit în Piața Roman Vodă pentru a sărbători împreună Marea Unire de la 1918. Nu a fost frig, dar ploaia nu i-a speriat deloc pe oameni care, ca-n fiecare an, au pus mai presus momentul solemn față de propriul confort.
Ceremonia a fost deschisă cu salutul de Grăzii de Onoare, urmat de intonarea imnului României. Ștefan Buzdugan la pian și Ioana Mîrți la voce au cântat live ”Deșteaptă-te române!”, un moment apreciat de auditoriu. David Andrei Lezeu, fiul preotului Alexandru Lezeu, a rostit rugăciunea Tatăl nostru, după care a urmat ceremonialul religios și a fost dat citire mesajului IPS Ioachim. Preoții celorlalte culte au putut rosti, la rândul lor, un cuvânt romașcanilor prezenți în centru.
Primarul Lucian Micu a deschis șirul alocuțiunilor oficialităților, invitându-l alături pe primarul orașului Ștefan Vodă, din Republica Moldova, și făcând apel la cetățeni spre unitate: ” Îl am alături de mine pe primarul orașului Ștefan Vodă, de peste Prut, de la frații noștri care poartă în piept tot o inimă de român. România e și a lor, la fel cum este și a noastră. Stimați parlamentari, haideți să ne dăm mâna pentru Moldova, haideți să construim autostrada care ne leagă de românii de peste munți și care ne aduce mai aproape de cei de peste Prut! Acum este momentul, așa cum pe 1 decembrie 1918 a fost momentul Marii Uniri”.
Un mesaj de unitate a fost transmis și de primarul orașului Ștefan Vodă, Vasile Gheorghe Anghel, comunitate cu care Romanul este înfrățit din 2013. A urmat mesajul senatorului Dan Manoliu, care a vorbit despre jertfa străbunilor. ”Am fost, rămânem și vom fi o națiune unită și puternică. Totodată, astăzi este ziua în care îi sărbătorim pe înaintașii noștri, cei cărora le datorăm țara pe care o sărbătorim astăzi. Dragii mei, întotdeauna sărbătoarea națională este o sărbătoare de suflet și, de aceea, emoțiile ne cuprind pe toți. E sărbătoarea românilor de pretutindeni și întotdeauna au fost bine primiți. Avem datoria să ne iubim patria”.
Un mesaj a fost transmis și de deputatul Iulian Bulai, care a mulțumit bătrânilor, tinerilor, celor care se implică prin voluntariat și, în contextul Centenarului Unirii, a cerut condamnarea celor care au sprijinit regimul comunist: ”Sper ca ceremoniile din anul care va urma să nu fie doar unele laudative. Trebuie să ne punem întreări fundamentale despre găurile negre și gri. Cum privim noi perioada comunistă, cine este dator să-i tragă la socoteală pe cei care au omorât românii în 1989. De ce doar doi din miile de torționari care au chinuit românii peste 40 de ani sunt condamnați acum? Cine este responsabil pentru continuarea tranziției în Româna și nu începerea unui viitor altfel”.
Deputatul Alexandru Rotaru a vorbit despre importanța împlinirii, anul viitor, a 100 de ani de la Marea Unire. ”Să proiectăm România viitoare, să regăsim unitatea și forța! Să facem din țara noastră o Românie respectată și prosperă. Marea Unirea de la 1918 a fost și rămâne cea mai sublimă pagină a istoriei românești. La 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani, moment astral și unic în istoria națiunii, cu implicații majore. Acum 100 de ani, fruntașii români au lăsat deoparte divergențele și s-au unit sub culorile tricolorului. Este timpul să le spunem tuturor, prin faptele noastre, prin ceea ce simțim și gândim, că România este țara care, în ciuda greutăților, redevine conștientă de propria valoare”.
Deputatul Laurențiu Leoreanu a vorbit despre creștinătate și românism: ”Noi, românii, am fost mereu mulți – chiar dacă eram puțini, puternici – chiar dacă mulți ne considerau slabi, viteji – chiar dacă au spus de noi că nu avem tăria de a merge mai departe. Aceste jertfe au acumulat energia pozitivă care ne-a dat forța să mergem mai departe. Ne-am născut români, că ne-am născut creștini. Ce neam ales: creștini aposotolici! Azi suntem împreună! Sfânta Treime de pe pământ: Moldova, Ardealul și Țara Românească – suntem împreună, chiar dacă veacurile ne-au ținut și separat”.
Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea coroanelor din partea Parlamentului, Primăriei municipiului Roman și a Garnizoanei. După defilarea Gărzii de Onoare, au putut depune jerbe și coroane și ceilalți participanți la eveniment, iar circa 2.000 de porții de mâncare tradițională au fost împărțite cetățenilor.
La mulți ani, România!
Fotografiile și materialul video au fost asigurate de MV Production.
Comentarii