HomeRoman

[FOTO] Un cutremur de 7,4 grade poate pune Romanul la pămînt

Marți dimineață, la Roman a avut loc un exercițiu de alarmare publică în caz de cutremur. Scenariul exercițiului de alarmare a presupus avarierea mai multor clădiri din zona centrală a orașului, precum și evacuarea a 120 de persoane din sediul Casei de Cultură.

 

 

Dimineață, la ora 9, Comitetul Local pentru Situații de Urgență s-a reunit pentru a stabili planul de acțiune în cazul unui scenariu ce a presupus înregistrarea unui cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de 20 de secunde.

Conform scenariului, marți dimineață, la ora 8.30, în zona Vrancei s-a înregistrat un cutremur manifestat, la Roman, cu intensități cuprinse între 6,8 și 7,2 grade pe scara Mercalli. Pe teritoriul întregului județ, cutremurul a provocat prăbușiri și distrugeri de clădiri, afectînd căi rutiere și feroviare, rețele de apă, gaz, energie electrică și telefonie. În Roman, cutremurul a produs pagube în două raioane.
În zona Casei de Cultură, al cărei sediu găzduia o prezentare a măsurilor de prevenire în caz de urgență, organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, 120 de persoane au rămas blocate în interior. Au fost afectate mai multe clădiri – corpul B al Colegiului Național «Roman-Vodă», blocul 14, de pe strada Libertății, clădirea Muzeului de Artă, clădirea unde a funcționat Biblioteca Municipală, dar și spațiul Spitalului Vechi. Avem de evacuat 120 de persoane din Casa de Cultură, s-au înregistrat 100 de răniți, iar rețelele de apă, canalizare și electricitate au fost afectate de cutremur. 105 metri de rețele de termoficare dezafectate au produs avarii structurii clădirilor, sute de metri de străzi sînt distruse sau blocate. De asemenea, se înregistrează trei incendii izolate. Fostul «bloc cu bulină» este avariat, iar o altă clădire – cea a Spitalului Vechi – este distrusă„, a fost scenariul prezentat de șeful Serviciului pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Roman, Daniel Ursu.

În cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) s-a stabilit înlăturarea urmărilor seismului, stingerea incendiilor provocate de scăpările de gaz, restricționarea și îndrumarea circulației în proximitatea zonelor afectate, precum și remedierea avariilor. Municipalitatea a contat și pe sprijinul mai multor firme, ale căror utilaje pot elibera căile de acces.
Detașamentul de Pompieri Roman a anunțat că poate acționa cu șase echipaje, cinci autospeciale și o ambulanță, precum și cu o autospecială pentru descarcerări, iar reprezentanții E.ON au precizat că furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale este sistată pînă la remedierea avariilor, în cele două raioane.

Trebuie identificate spațiile în care vor fi aduși, în final, răniții, cei 15, apoi trebuie stabilit și spațiul de colectare a persoanelor sinistrate din acea zonă, concomitent cu consolidarea zonelor afectate, pentru a preveni apariția de noi victime„, a susținut Pușa Crețu, directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță Neamț. „Am înțeles că Spitalul Roman este în capacitate deplină de funcționare și că structura sa nu a fost afectată„, a precizat șeful CLSU Roman, primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Începînd cu ora 10.30, în centrul orașului, echipele Ambulanței, ale Detașamentului de Pompieri și ale Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, alături de cele ale E.ON și Apa Serv, au participat la exercițiul de alarmare publică, acționînd, conform scenariului luat în considerare de CLSU, pentru evacuarea cetățenilor rămași captivi în Casa de Cultură.
Ne dorim să ne întrunim doar pentru exerciții și antrenamente și să fim feriți de astfel de situații reale„, a concluzionat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

    

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0