Prima paginăRoman

[FOTO] „Schimbare la față” la Școala „Alexandru Ioan Cuza”

Dimensiune text

La 30 de ani de la prima oră de cursuri, Școala „Alexandru Ioan Cuza” a fost modernizată. Festivitatea de deschidere a noului an școlar a avut loc sîmbătă, în prezența a numeroase oficialități.

 

Pe 15 septembrie 1982, clopoțelul a sunat pentru prima oară la Școala 5, actuala Școală „Alexandru Ioan Cuza”. După 30 de ani, elevii școlii au participat la deschiderea anului școlar, sîmbătă, 15 septembrie, urmînd ca, de luni, să vină la cursuri într-un sediu al școlii complet modernizat și reabilitat. Peste trei milioane de lei s-au cheltuit din fonduri europene și guvernamentale, dar și din bugetul local, pentru reabilitarea Școlii „Alexandru Ioan Cuza”.

La deschiderea noului an școlar au participat sute de elevi și părinți, dar și reprezentanți ai administrației locale, ai mediului politic și ai Bisericii. Primarul Laurențiu Dan Leoreanu a făcut referire la emoțiile pe care le simte de fiecare dată cînd începe un nou an școlar și le-a urat profesorilor să aibă putere de muncă. „Ați avut inspirația de a începe noul an școlar așa cum este tradiția – pe 15 septembrie. Pentru ca această școală să devină una modernă, o echipă din cadrul administrației locale și a acestei instituții școlare a reușit, cu sprijinul deputatului Marius Neculai, să atragă fonduri europene și guvernamentale importante. Înainte deschideam anul școlar ca director al Colegiului «Miron Costin» și simțeam aceleași emoții ca și acum. Cadrele didactice care vin la începutul anului școlar fără emoții nu au vocație. Elevii care vin fără emoții nu vor fi printre cei mai studioși, iar părinții care nu au emoții la deschiderea de an școlar nu sînt printre cei mai responsabili. Le urez copiilor sănătate și putere de muncă, părinților – să le fie mereu alături, profesorilor – putere de muncă și înțelegere, pentru că această meserie nu este ca oricare alta. E un dar de la Dumnezeu să poți învăța pe cineva ce să facă în viață„, a spus primarul Leoreanu, menționînd că investițiile în domeniul educației la Roman nu se vor opri, ci vor continua cu inaugurarea corpului A al Colegiului Național „Roman-Vodă” și cu începerea lucrărilor de reabilitare a corpului B al aceluiași liceu.

Cu această ocazie, deputatul Marius Neculai și-a adus aminte de prima sa zi de școală, apoi a transmis profesorilor de la Școala „Alexandru Ioan Cuza” că, prin intermediul burselor „Mariko Inn”, va sprijini copiii cu merite deosebite la învățătură. „Aveți în fața dumneavoastră un om extrem de emoționat. Nu am cum să nu simt emoție cînd în fața mea sînt atîția copii frumoși, isteți și nerăbdători să înceapă școala. Îmi aduc aminte cu drag prima mea zi de școală, pe care mi-am început-o verificînd pentru a nu știu cîta oară ghiozdanul din care nu lipseau manualele, caietele, rigla și stiloul meu chinezesc cu cerneală albastră. Îmi aduc aminte de costumul pe care îl purtam și de șapca mea cu un cozoroc strălucitor, care mă făcea să mă simt ca un general în miniatură. Am mers apoi pe drumul școlii, care m-a ajutat să mă împrietenesc pe viață cu colegii mei, care m-a învățat să citesc, să muncesc și, mai presus de toate, să gîndesc. Acesta este drumul pe care, astăzi, cei mici îl urmează și care sper să le aducă numai bucurii, dar și curajul de a deveni cei mai buni, pentru că învață într-o școală deosebită, care le oferă această șansă„, a spus deputatul Marius Neculai.
Trei elevi ai școlii au primit cadou cîte un trusou complet – Florina Costina Sandu, Claudiu Andrei Vîrgă și Andreea Veronica Andrușca, iar Laura Nuțică a primit un astfel de trusou din partea profesorului Alexandru Cramer.

Primul director al Școlii 5, profesorul Lucian Teodorescu, le-a transmis elevilor că speră să vadă la aceștia o reală dorință de a învăța: „Au trecut 30 de ani în care cadrele didactice de la această școală au reușit să amplifice rezultatele bune ale elevilor. Avem acum o școală frumoasă și curată, înzestrată cu tot ce este necesar unui învățămînt modern și de calitate, dar și un corp profesoral bine pregătit, animat de dragostea pentru profesie și pentru copii. Dragi elevi, așteptăm de la voi dorința de a învăța„. De asemenea, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat o slujbă de sfințire a noii școli, apoi a oferit conducerii Școlii „Alexandru Ioan Cuza” icoana protectoare a eparhiei – Sfînta Paraschiva – și o Biblie. Elevii și părinții acestora au primit, din partea Arhiepiscopiei, iconițe sfințite.

COMENTARII

WORDPRESS: 0