Prima paginăCultural

[FOTO] Biblioteca „George Radu Melidon” şi-a redeschis porţile

[FOTO] Biblioteca „George Radu Melidon” şi-a redeschis porţile

Dimensiune text

 

biblio 02Zeci de romaşcani, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, oameni de cultură, profesori şi elevi, precum şi foştii directori ai Bibliotecii „George Radu Melidon” au fost invitaţi miercuri, 26 mai, la inaugurarea acestui obiectiv, după patru ani de lucrări menite a pune la adăpost clădirea monument istoric.

Reabilitarea şi consolidarea acestei clădiri – Casa Ioachim – a început în urmă cu patru ani şi, ca orice proiect important, s-a lovit de patimi politice. Un cuvânt important de spus pentru piatra de temelie ce a fost acum şi mai bine înfiptă în istoria municipiului a avut-o jurnalistul Flora Ordean, care, pe atunci redactor la televiziunea RomTV, s-a implicat activ şi, prin strângerea a mii de semnături de la romaşcani, a reuşit să convingă toţi factorii de decizie că acest moment arhitectonic merită salvat.

Salvarea a venit din partea conducerii de la acea vreme a Consiliului Judeţean şi a continuării parteneriatului şi în următorul mandat. Dan Manoliu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), s-a arătat mulţumit de faptul că a putut pune umărul la realizarea acestui obiectiv: „Ne bucurăm extraordinar de mult că am reuşit să păstrăm în Roman un astfel de monument, reprezentativ pentru oraş şi romaşcani. Am spus, întotdeauna, că biblioteca este instituţia care păstrează cartea, iar cartea este instituţia care păstrează naţiunea şi demnitatea. De aceea am fost alături şi am sprijinit această investiţie. Am uitat de orice, dar am ţinut minte că sunt romaşcan. Consiliul Judeţean a susţinut şi a finanţat acest obiectiv cu aproape 24 miliarde de lei vechi. Acest mare şi frumos edificiu recuperat se adaugă celor pe care eu l-am negociat, în mandatul trecut. Corpul B al Muzeului de Istorie – Casa Fălcoianu putea avea altă soartă dacă toţi romaşcanii trimişi în CJ nu eram cu sufletul alături de Roman. Felicităm directorul Bibliotecii şi constructorul restaurator pentru această bijuterie, pe care eu o văd asemenea Palatului Culturii din Iaşi”.

Rând pe rând au luat cuvântul reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură Neamţ, foşti director ai Bibliotecii şi alte personalităţi marcante pentru cultura romaşcană. Violeta Lăcătuşu, profesor, scriitor şi artist romaşcan, reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România, i-a felicitat pe toţi cei implicaţi pentru frumoasa realizare şi i-a asigurat de tot sprijinul pe viitor, în activităţile ce se vor desfăşura şi coordona de aici.

„Bine spunea un proverb latin – Sfârşitul încoronează opera. Casa Ioachim, aşa cum este înscrisă în lista monumentelor istorice, este o clădire care, în ciuda prestanţei arhitecturale indiscutabile, se afla într-un stadiu avansat de degradare. Acum patru ani s-a dus o luptă, dar din care nu contează decât învingătorii. L-am auzit pe constructor de multe ori spunând că «aceasta este Golgota mea», au fost multe vicii ascunse, dar astăzi acestea nu mai contează. Aşa cum Biserica este Casa lui Dumnezeu, atunci Biblioteca este Templul Sufletului Uman. Nimic nu ar fi fost dacă Domnul nu ar fi îngăduit şi Omul nu ar fi înfăptuit”, a mărturisit Cristina Panaite, directorul Bibliotecii, care a mulţumit tuturor pentru implicare.

Dan Dimitriu, un alt romaşcan care s-a zbătut pentru ca această clădire să fie salvată, a făcut un scurt istoric al clădirii şi a importanţei ei în cultura şi viaţa urbei romaşcane, mulţumind celor care au pus suflet şi muncă şi trudă.

„Totul a fost făcut sub binecuvântarea Duhului Sfânt. Într-o seară de decembrie, stăteam de vorbă cu preşedintele Consiliului Judeţean – Vasile Pruteanu şi încercam să-l determin să finanţeze această importantă operă de artă. Obţinusem deja fonduri pentru Casa Fălcoianu şi pentru Muzeul de Știinţe ale Naturii. L-am convins şi am venit mândru acasă că «am rezolvat treaba în târg», dar nu am ştiut că o să fie probleme «în casă». A fost jertfă, însă societatea civilă a venit în sprijinul nostru, iar pentru asta mulţumesc tuturor celor care ne-au stat alături. Am găsit înţelegere la cei care au depăşit interesul de partid şi au gândit şi votat în spiritul interesului comunităţii. Mulţumesc domnului Vasile Pruteanu, celui care i-a urmat la şefia Consiliului Judeţean – Culiţă Tărâţă, pentru care vă rog să ţinem un moment de reculegere, şi actualei conduceri a Consiliului Judeţean şi consilierilor care au sprijinit acest proiect. Mereu avem nevoie de cărţi, pentru că ea – cartea – ne ţine mereu drepţi şi plini de demnitate în faţa tuturor. Mulţumesc constructorului – firma Conbas – care şi-a dat măsura competenţei pentru ca acest obiectiv să fie salvat. Lucrarea a avut un preţ de proiectare de 5,7 milioane cu toate cele ce trebuiau realizate, licitaţia s-a dus spre 4,9 milioane şi lucrarea finalizată acum a fost pentru 4,1 milioane, adică o economie faţă de proiect şi faţă de preţul din contract semnificativă, ceea ce demonstrează că ştim cum se cheltuie banul public”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu, care a mulţumit şi directorului Bibliotecii pentru dăruirea pe care o are nu doar pentru carte, ci şi pentru a vedea realizat acest obiectiv cultural.

În cadrul evenimentului, în faţa Bibliotecii a fost dezvelit bustul lui George Radu Melidon, cel care, de altfel, a şi primit titlul de cetăţean de onoare al Romanului, fiind primul întemeietor al Bibliotecii publice. Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol al Coralei „Armonia” aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului.

biblio 01

biblio 02

biblio 03

biblio 04

biblio 05

biblio 23

biblio 06

biblio 08

biblio 17

biblio 19

biblio 20

biblio 21

biblio 22

biblio 18

biblio 14

biblio 13

biblio 10

biblio 09

biblio 16

biblio 15

biblio 12

biblio 11

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • fara sutane oare nu era mai frumos ,mentalistii astia sant ca vulturii pe hoit ,ei de fapt nu sfintesc ci murdaresc !!

  • Biblioteca, ca edificiu cultural, ptr a intelege insemnatatea ei, fac referire la cea mai cunoscuta dim istoria omenirii si anume cea din Alexandria, vechiul Egipt in urma cu mai bine de 2000 de ani. Dupa ce aceasta a ars in incendiul orasului, stralucirea orasului, importanta culturala, economica a decazut ptr totdeauna, nemaiputandu-si recapata importanta din acele timpuri. Bineinteles pastrand proportiile, tot asa consider ca biblioteca din Romanul nostru va fi si ramane un bastion al culturii romascane. Cinste lor, celor ce au pus umarul la renovarea acestui edificiu de importanta culturala,si istorica, aceasta fiind o cladire veche ce inca mai dainuie, fiind printre putinele din vechiul targ al Romanului. I-mi pare rau ca in acest aricol nu a-ti amintit nimic de vechimea cladirii, si faptul ca a fost ridicata de o mare familie de mosieri armeni, veniti din Bucovina, ce si-au adus aportul culturii romanului, si prin ridicarea bisericii armenesti (ce se remarca printr-o arhitectura unica, de o frumusete rara), a actualului sediu al B.C.R. sediu fostului muzeu arheologic de pe str Cuza Voda, toate de o arhitectura aparte, cu o amprenta deosebita… Consider ca toate acestea trebuiau amintite aici, din respect ptr acesta familie de armeni Ioachim, ce atunci au reprezentat o mare piatra de temelie la constructia modernizarii si dezvoltarii vechiului targ Romascan. ( tot acestei familii se datoreaza si ridicarea bisericii din satul Simionesti com Cordun, si aceasta biserica avand o arhitectura diferita de celalalte din acelas motiv, aceasta fiind posibila datorita casatoriei ficei acestei familii Elena cu fiul mosierului din Simionesti, Cristoveanu)