Prima paginăEconomie

[FOTO] Almos și BASF, parteneriatul care conectează agricultura la inovație

Dimensiune text

Marți, societatea Almos Secuieni a organizat, la Dulcești, o prezentare de loturi demonstrative de culturi pe care s-au folosit produse de protecție furnizate de partenerul BASF România.

 

Cele patru loturi, cu o suprafață totală de 16 hectare, a cuprins culturi de rapiță, grîu, porumb și floarea soarelui. Evenimentul, intitulat AGROCONNECT și desfășurat sub sloganul „Inspirația noastră este inovația ta”, s-a bucurat de prezența a peste o sută de persoane, specialiști în domeniu și agricultori. Cei prezenți au fost împărțiți în patru grupe, care au vizitat, pe rînd, cele patru loturi și au putut pune întrebări specialiștilor BASF despre diversele metode de protecție. De altfel, la eveniment a ținut să participe întreaga divizie a BASF România. Evenimentul s-a remarcat printr-o organizare ireproșabilă și calitatea deosebită a prezentărilor.

Am organizat această platformă demonstrativă cu patru loturi de culturi: rapiță, grîu, porumb și floarea soarelui. Sîntem la a doua ediție. Anul trecut a fost o prezentare mai puțin reușită, datorită condițiilor de climă care nu au permis însămînțarea culturilor de porumb și floarea soarelui în cele mai bune condiții. Anul acesta, culturile arată impecabil. Mulți dintre invitații de azi au participat și la semănarea culturii de grîu și rapiță în toamna anului 2011, deci au văzut condițiile climatice în care am semănat cultura de rapiță, precum și cele două metode de semănat – de la cea clasică la cea modernă, adică la 45 de centimetri distanță între rînduri și bob cu bob, precum și aplicarea produselor de protecție BASF. Astăzi au revenit și pot vedea eficacitatea acestor produse. În afara celor patru culturi, avem și un lot demonstrativ cu hibrizi de sfeclă de zahăr de la toate societățile, hibrizi pe care au fost aplicate produsele BASF„, a declarat inginer Alex Molodoi, coordonatorul Almos Secuieni.

În județul Neamț, societatea Almos Agrorom cultivă 7.000 de hectare de teren, din care 450 de hectare de rapiță, 2.000 de hectare de grîu și orz, 700 hectare de grîu și 500 hectare de muștar. „Însă, cultura de care sîntem cei mai mîndri este sfecla de zahăr, iar în județ avem 1.200 de hectare cultivate cu sfeclă. Cultura arată impecabil și are un grad de protecție foarte bun la momentul actual, deci erbicidele și-au făcut efectul. Nu putem uita nici celelalte culturi, care arată foarte bine și promit recolte foarte bogate. Noi am făcut tot ce trebuie și acum totul depinde de Cel de Sus. Anul 2012 a fost unul cu probleme pentru rapiță. Din cauza secetei din toamna trecută, multe suprafețe de rapiță au fost întoarse anul acesta, pentru că au răsărit neuniforme. Anul trecut am semănat 800 de hectare de rapiță, însă am întors și noi 350 de hectare. Dar am avut inspirația să o întoarcem în toamna anului trecut, astfel că a rezistat peste iarnă, iar acum preconizăm o producție de minim patru tone. Fiecare tehnologie trebuie aplicată corespunzător pentru a avea o recoltă profitabilă. În zona noastră, grîul arată foarte bine și este foarte important tratamentul fitosanitar. Climatul este favorabil dăunătorilor. Chiar dacă se cheltuie pentru un fungicid 100 de lei la hectar, se poate obține un plus de 500 de kilograme, care amortizează cheltuiala. În ceea ce privește produsele BASF, noi avem patru ani de cînd le utilizăm. Agricultorilor nu trebuie să le fie frică. Ei trebuie să cultive rapița la începutul epocii optime, iar BASF are produsul potrivit pentru protecție, care constă într-un retardant foarte eficient„, a mai spus inginerul Alex Molodoi.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0