Prima paginăPolitica

FOSTUL PREFECT GEORGE LAZĂR CERE DEMITEREA EMILIEI ARCAN, PREŞEDINTE AL CJ NEAMŢ

FOSTUL PREFECT GEORGE LAZĂR CERE DEMITEREA EMILIEI ARCAN, PREŞEDINTE AL CJ NEAMŢ

Dimensiune text

 

Romașcanul George Lazăr, fost prefect al județului Neamț pe vremea USL, a remis redacției noastre o scrisoare prin care îi cere public actualului prefect al județului, Niculina Dobrilă, să o demită pe Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean, ajunsă pe funcție după regretabila moarte a romașcanului Culiță Tărâță, și demiterea – prin pierderea calității de membru al UNPR – a predecesorului acestuia, Constantin Iacoban. Motivele invocate de fostul prefect George Lazăr sunt legate de faptul că Emilia Arcan a fost declarată incompatibilă de Agenția Națională de Integritate.

Scrisoarea deschisă a romașcanului George Lazăr, fost prefect de Neamț, o prezentăm, integral, în cele ce urmează, așa cum am primit-o.

Fostul prefect George Lazăr şi Emilia Arcan, preşedintele CJ Neamţ

Fostul prefect George Lazăr şi Emilia Arcan, preşedintele CJ Neamţ

„Stimată Doamnă Prefect,

Mă adresez dumneavoastră, convins că sunteţi un profesionist, dar şi un om onest şi de onoare, preocupat să pună la punct ilegalităţi şi situaţii ambigue existente în judeţul Neamţ. Vă supun atenţiei un caz de notorietate, în care o persoană declarată incompatibilă continuă să ocupe o funcţie publică şi ia decizii ce influenţează locuitorii judeţului nostru.

Doamna Emilia Arcan, preşedinta Consiliului Judeţean Neamţ, se află într-o situaţie de incompatibilitate confirmată de Agenţia Naţională de Integritate şi care trenează de ani de zile. În 2013, preşedintele de la acel moment al Consiliului Judeţean, domnul Culiţă Tărâţă, a solicitat ANI să formuleze un punct de vedere faţă de dubla calitate a doamnei Arcan, de vicepreşedinte a Consiliului Judeţean Neamţ, dar şi de administrator de firmă.

Potrivit Legii 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi a mediului de afaceri, la articolul 87 se spune fără dubii că ”Funcţia de primar (…), preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale (…)”. Articolul 91 al aceluiaşi act normativ precizează că ”Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută, înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate, sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în funcţie” şi că, ”în situaţia în care alesul local nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut, prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile (…)”.

Deşi se ştia de această situaţie, predecesorul dumneavoastră, fostul prefect Vlad Angheluţă, a ignorat pur şi simplu prevederile legale şi a refuzat să o demită pe doamna Arcan, deşi cele 15 zile în care putea să renunţe la calitatea de administrator de firmă trecuseră de multă vreme. În toamna anului 2015, Agenţia Naţională de Integritate a alungat orice dubiu şi a constatat oficial starea de incompatibilitate a  doamnei vicepreşedinte Arcan, în intervalul 25 octombrie 2012 – 19 decembrie 2013. Într-o ignoranţă care duce, de fapt, cu gândul la o complicitate cu PSD, domnul prefect Vlad Angheluţă a refuzat şi de această dată să o demită, deşi, indiferent de poziţia ANI, lucrurile erau clare şi demiterea se impunea pentru depăşirea celor 15 zile în care doamna Arcan putea să renunţe la funcţia de administrator. Motivul invocat a fost unul pueril: contestarea de către doamna Arcan, în instanţă, a deciziei ANI.

Într-un dispreţ total faţă de lege, PSD Neamţ a propus-o pe doamna Arcan la funcţia de preşedinte al CJ Neamţ, cu toate incompatibilităţile dovedite. Din luna ianuarie, doamna Emilia Arcan este preşedintele CJ Neamţ. Nu este treaba unui prefect să comenteze sau să analizeze politica de cadre a unui partid, PSD în acest caz, care demonstrează că nu are nicio legătură cu valori ca morală sau integritate. Nu este treaba unui prefect să aibă opinii pe seama unui PSD care sfidează oamenii, legile, realităţile. Este, însă, treaba unui prefect să pună la punct lucruri care încalcă legile, iar situaţia doamnei Arcan este una revoltătoare, pentru toleranţa cu care a fost tratată de predecesorul dumneavoastră.

Vă scriu, doamnă prefect, din postura unui om care a ocupat pentru o scurtă perioadă aceeaşi funcţie şi care a fost preocupat de legalitatea documentelor din judeţul Neamţ. Îmi pun serios întrebarea cât de legale sunt actele emise de Consiliul Judeţean Neamţ şi semnate de Emilia Arcan, în condiţiile în care aceasta ocupă funcţia de preşedinte cu încălcarea legii? Sunt convins, doamnă prefect, că veţi trata cu seriozitate acest caz, cu respect faţă de lege şi faţă de oamenii acestui judeţ şi veţi repune lucrurile pe un făgaş normal.”

George Lazăr
Fost prefect al judeţului Neamţ

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0