Prima paginăReligie

Fostul ieromonah Elefterie Tărcuță, caterisit și exclus definitiv din monahism

Fostul ieromonah Elefterie Tărcuță, caterisit și exclus definitiv din monahism

Dimensiune text

 

 

Fostul ieromonah Elefterie Tărcuță și-a pierdut definitiv calitatea de preot, anunță Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Fostul slujitor al catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Roman a fost sancționat de Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului prin caterisire, excluderea din monahism și interdicția de a purta haina monahală, în luna februarie. În termen de 15 zile, acesta a avut posibilitatea să înainteze apel la Consistoriul Mitropolitan Monahal, dar, neuzând de acest drept, sentința administrată de Consistoriul Monahal Eparhial a rămas definitivă și executorie.

„Fostul ieromonah Elefterie (Jănică) Tărcuță și-a pierdut calitatea de preot, trecând în rândul mirenilor cu numele primit la Botez, În comunicatul anterior din 12 martie 2018, s-a făcut cunoscut că, la data de 13 februarie 2018, Protos. Elefterie (Jănică) Tărcuță, fost slujitor la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuvioasa Parascheva” din Roman, i s-au aplicat sancțiunile: caterisirea (pierderea preoției pentru totdeauna și a posibilității ocupării unui post neclerical în activitățile bisericești); excluderea din monahism și interdicția de a purta haina monahală. În termen de 15 zile, susnumitul a avut posibilitatea să înainteze APEL la Consistoriul Mitropolitan Monahal, dar neuzând de acest drept, Sentința administrată de Consistoriul Monahal Eparhial a rămas definitivă și executorie”, precizează un comunicat al Consistoriului Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Drept urmare, conform reprezentanților Arhiepiscopiei, fostul ieromonah Elefterie (Jănică) Tărcuță și-a pierdut calitatea de preot, trecând în rândul mirenilor cu numele primit la Botez, Jănică. Celui în cauză îi sunt interzise următoarele: să oficieze slujbe religioase, să poarte uniformă preoțească, să poarte haină monahală și să ocupe un post neclerical în activitățile bisericești. „În cazul în care susnumitul va ignora interdicțiile de mai sus, va intra sub incidența Codului Penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor: exercitarea fără drept a unei profesii (art. 348 NCP, raportat la art. 23, alin. 4 din legea nr. 489/2006); port ilegal de uniformă (art. 641 CP)”, mai precizează comunicatul Arhiepiscopiei.

Protosinghelului Elefterie Tărcuță i-au fost atribuite mai multe declarații postate pe internet în care se precizează că acesta ar fi luat decizia de a nu mai pomeni la slujbe numele IPS Ioachim Băcăuanul, bazându-se pe faptul că ierarhul a semnat documentele Sinodului Panortodox din Creta din 2016, ale căror prevederi ar fi fost considerate „eretice” de protosinghelul Elefterie Tărcuță.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 5
 • panteistul 3 ani

  iata ce face religia condusa de bani si orgolii de doi lei ,iar credinta adevarata este amendata ,pedepsita maxim ,ce decizie aberanta lipsita de scrupule,o crima spirituala ,chiar cand l-ati stigmatizat ,el va dat o lectie de omenie si credinta doar in EL,neuzand de dreptul lui de a face apel ,dupa atatia ani de slujire cu demnitate si mult har ,tu un imbuibat in rele auzite si neauzite ,faci uz de autoritatea vremelnica si in nimicnicia ta ,iei haina de pe om,ca sa dai tu exemplu ,esti mic de tot iar de omenie ,iertare ,mila ce sa mai vorbim ,sunt doar simple vorbe folosite in cadrul festiv ,in rest ca interlopii ,ca lupii sa rupem sa sfisiem ,sa radem orice opozant ,sper sa dormi linistit noaptea ,dupa un ,,EFTIMIE CEL BUN”,SIGUR va ramane in istoria ROMANULUI un ,,BACAOANU CEL RAU IUBITORUL DE ARGINTI”,…………

 • om viu 3 ani

  Rusine Episcopului Ioachim care este caterisit prin faptele lui ! Se crede Suveranul Pontif? Protosinghelul Elefterie va ramane preot in veci si monah deasemeni ca nu a incetat niciodata sa-l slujeasca pe Hristos!

 • Ciprian 3 ani

  Ioachime Ioachime cum iti bati tu joc de ortodoxie si de oamenii care apara dreapta credinta.

 • Nelya 2 luni

  Știți cumva unde se afla preotul Elefterie Tarcuta?

 • Dracugol o lună

  Inca mai credeti ca popii is sfinti?!! Is platiti cu bani din munca noastra…si ce averi au!!