Fostul deputat Dorinel Ursărescu, condamnat definitiv la închisoare

HomePolitica

Fostul deputat Dorinel Ursărescu, condamnat definitiv la închisoare

 

Fostul deputat romaşcan Dorinel Ursărescu a fost condamnat luni, 12 iunie, la închisoare cu suspendare. Decizia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Conform datelor de pe site-ul Înaltei Curţi, Dorinel Ursărescu a fost condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de trei ani, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins apelul făcut de fostul deputat, iar decizia este definitivă.

„În temeiul articolului 81 Cod penal, anterior dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 (un) an închisoare pe durata termenului de încercare de 3 (trei) ani calculat conform dispoziţiilor articolului 82, aliniatul 1 Cod penal anterior. Atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor privind revocarea, respectiv anularea suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicată prin prezenta hotărâre. Pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii suspendă executarea pedepselor accesorii”, se arată în motivarea magistraţilor, care fusese contestată de Dorinel Ursărescu.

În același dosar, au mai fost judecați Valentin Grosu, fost director al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău, Răzvan Andrei, la data faptelor inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile şi supraveghere produse accizabile, Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale din Autoritatea Naţională a Vămilor – ambii pentru trafic de influenţă – și Marius Crăciun, pentru cumpărare de influenţă şi instigare la folosirea influenţei politice. Valentin Grosu a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe un termen de 4 ani și 6 luni, la fel ca și Răzvan Andrei, iar Marius Crăciun a primit patru ani de închisoare.

Rechizitoriul DNA

Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2011 — aprilie 2013, Marius Crăciun a iniţiat un grup infracţional organizat cu scopul de a săvârşi infracţiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili şi comercializarea acestora pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor datorate bugetului de stat. Conform procurorilor, prejudiciu creat pentru bugetul de stat s-a ridicat la aproape un milion de euro.

Mecanismul viza achiziţia intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA şi comercializarea acestora pe piaţa internă, colectând TVA aferentă livrărilor. „Planul iniţial al decidenţilor grupării, între care figura Marius Crăciun, a fost de a comercializa întreaga cantitate de motorină într-un timp foarte scurt (aproximativ o lună), însă acest termen a fost depăşit din cauza lipsei resurselor financiare şi a procedurilor necesar a fi parcurse pentru a efectua achiziţiile intracomunitare de produse accizabile. Prin urmare, pentru atingerea scopului infracţional erau esenţiale obţinerea autorizaţiei într-un timp scurt, desfăşurarea cu operativitate a operaţiunilor comerciale, evitarea oricăror controale din partea organelor fiscale până la data scadenţei TVA şi abandonarea agentului economic (decidenţii grupării aveau deja înfiinţată o altă societate, prin interpunerea căreia intenţionau să continue activitatea evazionistă după abandonarea primei societăţi). În aceste condiţii, bunăvoinţa unor funcţionari, protejarea afacerii de către persoane influente politic şi sprijinul acordat de funcţionarii din ANV erau esenţiale pentru inculpatul Crăciun şi gruparea condusă de acesta”, spun procurorii DNA.

Tot procurorii mai spun că „inculpaţii Ursărescu, Grosu şi Andrei, Marius Crăciun au promis şi/sau au remis direct sau indirect sume de bani. Astfel, în perioada iunie — august 2012, la solicitarea lui Crăciun, Dorinel Ursărescu şi-a folosit influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, pentru numirea, în funcţia de director executiv al DJAOV Neamţ, a unei persoane agreate de Crăciun, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenţiona să o deruleze, respectiv achiziţii intracomunitare de motorină prin intermediul unei societăţi comerciale. Pentru acest „serviciu”, Ursărescu ar fi acceptat promisiunea formulată de Crăciun, constând în remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tonă de motorină vândută”.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0