IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a participat marţi, 8 februarie, alături de preoţii din Protopopiatul Roman, la slujba de pomenire a trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Ilarion Mircea Băcăuanul (1873-1950), Teodosie Atanasiu (1851-1927) şi Teoctist Patriarhul (1915-2007).
Evenimentul a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, unde, după slujba de pomenire, preotul Daniel Lefter, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din satul Ruginoasa, a evocat personalitatea arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, fiu al satului Ruginoasa.
După slujba de pomenire, toţi cei prezenţi au mers în procesiune la mormântul lui Ilarion Mircea Băcăuanul, situat în curtea Arhiepiscopiei, aflat lângă cel al episcopului Lucian Triteanul, alături de care a slujit Eparhia Romanului şi Bacăului, în calitate de arhiereu, vreme de aproape trei decenii. Ierarhul, preoţii şi credincioşii din satul Ruginoasa au mers, în sunetul clopotelor şi al cântărilor religioase, la mormântul arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, unde au săvârşit o slujbă de pomenire.
Ilarion Mircea Bacăuanul a fost recomandat Sfântului Sinod pentru treapta de arhiereu, de episcopul Teodosie Atanasiu, slujind Biserica în perioada dificilă a celor două războaie mondiale.
Episcopul Teodosie Atanasiu (1851 – 1927) a fost ales episcop al Romanului la 4 februarie 1912. Păstorirea sa a coincis cu evenimente de mare însemnătate în istoria ţării: războaiele din 1913, respectiv 1916-1918, perioadă în care şi-a exprimat public sentimentele şi ideile patriotice: a cerut preoţilor să colecteze bani şi îmbrăcăminte pentru ostaşii de pe fronturi, a cercetat spitalele în care erau internaţi răniţii, a difuzat cărţi de îndrumare moral-religioasă. În 1919 a intervenit personal pentru înfiinţarea unei grădiniţe de copii într-un imobil din Roman aflat în proprietatea sa, precum şi pentru redeschiderea Seminarului Teologic din Roman.
Comentarii