Prima paginăActualitateRural

Fonduri europene pentru agricultura ecologică

Dimensiune text

Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale.

Cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul agricultură ecologică se pot depune până pe 15 octombrie. Pentru acest tip de ajutor, România beneficiază de fonduri europene de 4.098.000 de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Ajutorul specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care au trecut de la agricultura convenţională la agricultura ecologică. Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale constituite sau persoane fizice care îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii.

Condiţiile pentru acordarea ajutorului specific

Beneficiarii trebuie să fie înregistraţi în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcţiile Agricole de Dezvoltare Rurală Judeţene. Fermierii trebuie să deţină un contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene, aprobat de către MADR. Beneficiarii trebuie să deţină un document justificativ în care se menţionează statutul exploataţiei în conversie, cultura, suprafaţa, numărul de animale, numărul de familii de albine, emis de organismul de inspecţie şi certificare cu care a încheiat contractul. Fermierii trebuie să se menţină în sistemul de agricultură ecologică pe o perioadă de cinci ani. În cazul beneficiarilor din producţia vegetală, suprafaţa agricolă în folosinţă trebuie să fie de cel puţin 0,30 hectare, ocupată de culturi anuale, culturi perene sau păşuni şi fâneţe permanente.

Beneficiarii care solicită şi sprijin pentru suprafaţă trebuie să respecte normele de eco-condiţionalitate care includ condiţii agricole şi de mediu.

Ajutorul specific nu se acordă în cazul repetării anului de conversie sau prelungirii perioadei de conversie.

Beneficiarii ajutorului pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură.

În cazul în care beneficiarul exploatează mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judeţe, cererea va fi depusă la centrul judeţean al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pe raza căruia se află suprafaţa mai mare pentru exploataţiile din domeniul vegetal. În cazul exploataţiilor din domeniul creşterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judeţean APIA pe raza căruia se află înregistrat sediul social pentru persoane juridice.

Controlul la faţa locului se efectuează pentru minim 5% din beneficiarii care au depus cererea pentru ajutor specific, începând cu data de 1 noiembrie 2013.

Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, după caz, reducerea şi excluderea de plată, penalităţi şi sancţiuni multianuale.

Modelul de cerere şi instrucţiunile de completare, precum şi ghidul solicitantului pot fi consultate pe site-ul APIA (www.apia.org.ro).

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0