Fonduri europene cu țârâita, împrumutul de bani este o altă variantă

HomeEconomie

Fonduri europene cu țârâita, împrumutul de bani este o altă variantă

 

Mirajul proiectelor pe fonduri europene pare, cel puțin în ultimii ani, din ce în ce mai mult ca o „fata Morgana”, deoarece Uniunea Europeană nu mai finanțează lucrări de dezvoltare a infrastructurii, de care România încă mai are nevoie, iar pentru ce dă bani nu prea se pretează pe toate dorințele autorităților. Romanul se va împrumuta de aproape 10,5 milioane de lei, pentru următorii 15 ani, iar primarul Lucian Micu spune că aceasta este singura șansă a Romanului de a se dezvolta sau de a-și rezolva unele probleme.

Uniunea Europeană nu mai dă bani pentru reparații străzi, pentru rețele de utilități, deși mai toate comunitățile au nevoie de acest minim confort. La Roman, în acesta an s-au depus proiecte pentru amenajarea a două parcuri (Jora și Zăvoi), unul fiind deja respins, pentru Casa Celibidache – pentru care Primăria se judecă în instanță, proiectul fiind respins, pentru reabilitarea blocului 33 din Anton Pann (pentru celelalte 7 blocuri urmează redepunerea proiectelor, la prima strigare fiind respinse) și mai urmează să se depună proiecte pentru reabilitarea Cinematografului Unirea, pentru extinderea creșei din Smirodava și pentru realizarea iluminatului cu LED. Proiectul pentru modernizarea sediului Primăriei nu poate fi depus, pentru că ANAF și Judecătoria sunt coproprietari, iar banii europeni se dau numai pentru clădiri proprietate.

„În momentul de față, din păcate, dacă vă uitați la nivelul întregii Românii, nu am depus nici măcar 1% din ceea ce puteam absorbi până acum. Și dacă stăm după incompetența guvernelor – nu vreau să acuz unul sau altul – dar 2014, 2015, 2016 și 2017 sunt patru ani pe care noi i-am pierdut, din cauza faptului că niște oameni nu au știut să facă niște ghiduri, nu au fost în stare să negocieze așa cum trebuie cu Comisia Europeană și, mai mult decât atât, pe lângă minimul de birocrație impus de Comisia Europeană, venim noi și super-birocratizăm tot ceea ce înseamnă această depunere de proiecte cu finanțare europeană. Ați văzut că de fiecare dată când a apărut câte un ghid și câte o linie de finanțare, noi am depus proiecte. Însă, din păcate, numărul de proiecte care se pretează pentru comunitățile cum e cea de la Roman este foarte redus”, a declarat primarul Lucian Micu.

Astfel, săptămâna trecută, consilierii locali au aprobat un împrumut de 10,5 milioane de euro, fiind al treilea împrumut făcut de Primărie în ultimii zece ani. Banii ar urma să fie utilizați pentru finanțarea a 14 proiecte sau obiective de interes public. Pentru a putea fi contractat, împrumutul trebuie să fie aprobat și de Ministerul de Finanțe. „Împrumuturi s-au făcut și în 2007, și în 2012, și sunt toate făcute responsabil. Sigur, cu toții acum ne mândrim pentru, vă dau un exemplu, ștrandul de la Roman, dar trebuie să știm cu toții că acea investiție s-a făcut dintr-un împrumut. Deci noi vrem să avem lucruri frumoase, vrem ca Romanul să se dezvolte și, dacă vrem acest lucru, printr-un program asumat al acestui împrumut, prin faptul că nu dorim un grad de îndatorare foarte mare al municipiului Roman, gândim pe termen lung dezvoltarea orașului. Ați văzut că ajunge la scadență împrumutul din 2007, intrăm cu acesta nou. Cred eu că municipiul Roman merită să se dezvolte în continuare”, a mai spus primarul Romanului.

Consilierii locali au aprobat și lista investițiilor care vor fi achitate cu bani din acest împrumut. Mai exact, este vorba de modernizarea unor clădiri, terminarea Pietonalului, cu tot cu terasamentul de la etaj,  asfaltarea unor străzi din cartierul Bălcescu și din cartierul lipovenesc, realizarea de parcări, refacerea trotuarelor și extinderea rețelei de gaz. Mai multe amănunte despre ce presupune acest împrumut pot fi aflate accesând https://www.ziarulderoman.ro/primaria-roman-se-imprumuta-cu-105-milioane-de-euro/ .