HomeActualitateNeamt

Focul a luat două vieţi

Bilanţul ISU Neamţ pentru primele trei luni arată că în fiecare zi a fost cel puţin un incendiu în judeţ. Din păcate, în această perioadă au existat şi victime omeneşti.

Pompierii nemţeni au avut mai mult de lucru în primul trimestru al acestui an decât în perioada similară a anului trecut. Statistica realizată după primele trei lui ale acestui an arată o creştere a numărului de incendii produse în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ cu aproximativ 23,21%, de la 112 în trimestrul I din 2013, la 138 în aceeaşi perioadă din 2014. Peste 66% dintre incendii s-au produs în mediul rural, iar una din principalele cauze ale izbucnirii acestora o reprezintă coşul de fum care prezintă defecţiuni sau care nu a fost curăţat corespunzător.

„Pagubele rezultate în urma incendiilor au fost estimate la aproximativ 153.000 de lei, însă acţiunea promptă a forţelor de intervenţie profesioniste şi voluntare a condus la limitarea pagubelor, fiind salvate bunuri în valoare estimată de 1.784.000 de lei. Din nefericire, incendiile nu au produs doar pagube materiale, ci şi victime omeneşti – două persoane au decedat şi patru persoane au fost rănite -, din cauza faptului că incendiile au fost observate şi anunţate cu întârziere”, a afirmat colonelul Ioan Niţică, inspectorul-şef al ISU Neamţ.

În afara incendiilor menţionate anterior, au mai avut loc şi 67 incendii de vegetaţie şi altele fără pagube materiale, spre deosebire de anul anterior, când s-au produs 38 incendii, înregistrându-se o creştere de 76,32%.

Spre deosebire de anul trecut, însă, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţul Neamţ au acţionat singure sau în sprijinul forţelor profesioniste în 156 de situaţii de urgenţă. Cifra arată o mai mare implicare a serviciilor de situaţii de urgenţă, adică o intervenţie mai rapidă şi o limitare a pagubelor în cazul unui incendiu, spre exemplu.

Nici pompierii SMURD nu au fost lipsiţi de activitate în primele trei luni ale acestui an, acordarea primului ajutor calificat fiind acordată în 1.636 de cazuri.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Ioan 10 ani ago

    Aceasta fotografie din articol reprezinta resturile de cladire ale scolii gimnaziale din ICUSESTI in urma incendiului din ianuarie aacestui an ,resturi care se pot observa si la aceasta data 21.04.2014.Cat mai au de gand autoritatile sa mai mentina acest peisaj dezolant chiar in mijlocul satului?????