Focar de coronavirus la o creșă din Piatra Neamț

HomeActualitate

Focar de coronavirus la o creșă din Piatra Neamț

 

Mai multe angajate ale unei creșe au fost depistate ca fiind infectate cu coronavirus, a anunțat joi, 16 iulie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

Este vorba despre Creșa Dărmănești, din strada 1 Decembrie 1918 din Piatra Neamț, unitate care asigură îngrijirea a 15 copii cu vârsta de până la trei ani, 12 ore pe zi. La această creșă, îngrijirea copiilor este asigurată de nouă angajate: două cadre medicale, o bucătăreasă și șase îngrijitoare. Șase dintre acestea au fost depistate ca fiind infectate cu COVID-19: două asistente medicale și patru îngrijitoare. Dintre acestea, două cazuri prezintă forma medie a bolii, trei cazuri au forma ușoară, iar un caz este asimptomatic. Două cazuri de infecție au apărut la grupa de vârstă 35 – 44 ani, trei la grupa 45 – 54 ani și unul la grupa 55 – 64 ani.

„În data de 14 iulie, DSP Neamț a fost anunțată de medicul de familie Veronica Cosma că o pacientă, care este angajată la creșa Dărmănești Piatra Neamț, s-a prezentat la consultație cu simptomatologie respiratorie specifică noului coronavirus COVID-19. DSP Neamț a început ancheta epidemiologică și a depistat cinci angajate simptomatice. În aceeași zi s-a decis recoltarea probelor pentru ARN viral SARS Cov-2 la tot personalul implicat în îngrijirea copiilor din unitate”, arată comunicatul DSP Neamț semnat de medicul Cătălin Herghelegiu, din cadrul Compartimentului Epidemiologie.

Conform DSP Neamț, primul caz a debutat în data de 7 iulie, având ca simptome dureri lombare și cervicale. Pacienta a fost consultată de medic și a primit concediu medical pentru perioada 8 – 10 iulie. Pe 9 iulie a prezentat febră, dureri în gat și amețeli. S-a prezentat la serviciu pe 13 și 14 iulie.

Al doilea caz a debutat în 11 iulie, cu următoarele simptome: dureri în gât, tuse seacă, amețeli, cefalee, anosmie (lipsa mirosului); proba de test a fost recoltată în 14 iulie, pacienta fiind internată pe 16 iulie. Al treilea caz a debutat în 12 iulie, cu următoarele simptome: lipsa mirosului și a gustului; proba de test a fost recoltată în 14 iulie, fiind internată pe 16 iulie. Al patrulea caz a debutat în 13 iulie, cu următoarele simptome: lipsa mirosului și a gustului; proba de test a fost recoltată în 14 iulie, pacienta fiind internată pe 16 iulie. Al cincilea caz a debutat în 14 iulie, având ca simptom lipsa mirosului; proba de test a fost recoltată în 14 iulie, pacienta fiind internată pe 16 iulie. În cel de-al șaselea caz, pacienta asimptomatică a fost internată în data de 16 iulie.

La personalul angajat din creșă s-au recoltat nouă teste privind infecția cu coronavirus, dintre care șase rezultate au fost pozitive (pacientele fiind internate), două negative, încă un rezultat fiind în așteptare. La antepreșcolari s-au recoltat 15 probe, care sunt în lucru. Începând cu data de 15 iulie s-a închis activitatea unității, iar copii au primit recomandarea de izolare la domiciliu până la venirea rezultatelor. În unitate s-a recomandat dezinfecția generală prin nebulizare, au mai precizat reprezentanții DSP Neamț.

Pentru județul Neamț, numărul de cazuri de infecție COVID-19 confirmate anunțat joi, 16 iulie, de 1.029, a fost cu 16 mai mare decât cel din ziua precedentă, cel mai mare număr de noi cazuri zilnice din ultimele două luni. Conform Prefecturii Neamț, un alt focar s-a înregistrat la o societate de tricotaje din Tîrgu Neamț, la trei angajate implicate în activitatea de producție.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0