HomeReligie

Floriile, duminica ramurilor de salcie

Duminică, în timp ce creștinii catolici celebrează Paștele, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim.

 

Sărbătoarea Floriilor, numită și Duminica Vlăstarilor, reprezintă un moment de mare bucurie duhovnicească, înainte de Săptămîna Patimilor. Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viața sa pămîntească în care a acceptat să fie aclamat ca împărat.
Evocînd intrarea Mîntuitorului în Ierusalim călare pe asin, întîmpinat de o mulțime de flori și ovații, Floriile reprezintă, în același timp, o sărbătoare în care elementele creștine și cele precreștine se îmbină în mod fericit, rezultînd tradiții și obiceiuri extrem de pitorești. Este sărbătoarea care anunță Paștele și are loc, întotdeauna, cu o săptămînă înainte de Înviere, la toate marile culte creștine. Duminica Floriilor deschide ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie odată cu înălțarea lui Iisus, la 40 de zile de la sărbătoarea Paștelui.

O poveste populară spune că demult, pe cînd Maica Domnului, cu sufletul sfîșiat, a pornit la drum ca să-și vadă fiul răstignit, a trebuit să treacă o apă mare. Degeaba s-a rugat la viețuitoarele din jur, că nici una nu s-a îndurat de chinul prin care trecea. Doar o salcie bătrînă și încovoiată și-a lăsat crengile deasupra apei, făcînd o punte către malul celălalt. Din acel moment, crengile de salcie nu lipsesc de la această sărbătoare. După ce sînt duse la biserică pentru a fi sfințite, sînt aduse acasă și puse la icoane, uși și ferestre. Ramurile de salcie, simbol al primăverii și al fertilității, sînt folosite ca leac împotriva bolilor sau ca mijloc de apărare împotriva dezastrelor naturii.

Începînd de duminică, credincioșii ortodocși se pregătesc spiritual pentru Înviere, prin post aspru și rugăciuni. Importanța sărbătorii este sporită de faptul că cei care țin post au dezlegare la pește, adică pot mînca pește și bea un pahar de vin.

Duminică, conform statisticilor, 1.385.000 de români care poartă nume de flori își vor sărbători ziua, pe primele locuri în top situîndu-se nume precum Florin, Florian, Viorica, Florentina, Camelia, Violeta sau Margareta.

  [sam id=”3″ codes=”true”]

Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0