HomePolitica

„Flacăra democrației” a ajuns la Roman

„Flacăra democrației”, aprinsă sîmbătă la mitingul de la Cluj-Napoca de președintele suspendat Traian Băsescu, a ajuns joi, la prînz, la Roman, fiind adusă de zeci de tineri din Piatra Neamț.

 

Delegația de tineri pietreni a străbătut centrul municipiului, apoi s-a oprit în Piața Roman Vodă, întîlnindu-se cu primarul Laurențiu Dan Leoreanu și deputatul PDL Marius Neculai.

Flacăra democrației a poposit, ieri, la Piatra Neamț, fiind găzduită la sediul partidului, apoi a fost adusă astăzi la Roman, de unde colegii noștri o vor preda celor de la Suceava. Flacăra va ajunge ulterior la Botoșani și la Iași. Cei cu care ne-am întîlnit au apreciat demersul nostru, fiind mulțumiți că s-a luat atitudine împotriva abuzurilor comise asupra statului de drept. Aceștia și-au manifestat speranța că flacăra democrației va arde și după 29 iulie, ca un simbol al democrației din România, cîștigată cu greu în anul 1989. Nu am confiscat simbolul flăcărilor olimpice, așa cum au spus unii. Democrația nu a confiscat-o nimeni, așa cum oamenii din această țară nu pot fi manipulați și nu pot fi convinși să creadă doar ce spun politicienii. Prin acest demers dorim să lansăm un apel tuturor forțelor pro-democratice de dreapta și nu numai, chemîndu-i să apărăm împreună democrația în această țară„, a spus Adrian Niță, purtător de cuvînt al PDL Neamț și lider al delegației de tineri.

Prezent la eveniment, deputatul PDL Marius Neculai a precizat că valorile democratice trebuie apărate de romașcani și nu numai. „Am primit cu mare drag de la tinerii din Piatra Neamț acest simbol al democrației, urmînd să îl predăm mai departe, astfel încît să treacă prin toată țara. Am vrea ca această flacără să nu se stingă niciodată, la fel ca și încrederea poporului român în forța democrației. Valorile democratice sînt singurele care ne pot alinia pe un drum corect, pe care România îl merită de mult timp. Nu îmi doresc să ne întoarcem la vremurile de odinioară, nu tocmai plăcute pentru această țară, și cred că rîndurile militanților pentru democrație se vor îngroșa în perioada următoare„, a spus deputatul.

Cu această ocazie, primarul Laurențiu Dan Leoreanu a anunțat că, deși liderii altor partide l-au criticat pentru decizia de a nu participa la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, ce va avea loc pe 29 iulie, acesta nu și-a schimbat decizia. „Știu că și președintele Traian Băsescu a transmis un apel privind participarea la acest referendum, însă una este apelul său, alta este opțiunea mea personală. În momentul în care avem de-a face cu o inițiativă care a trecut prin foarte multe etape neconstituționale, care încearcă să se nască cu forcepsul, în ciuda criticilor majore inclusiv din Uniunea Europeană și din alte state, este dreptul meu să nu aprob prin participarea la vot o acțiune care, în momentul de față, nu era de maximă importanță pentru România. În țară sînt alte priorități ce trebuie urmate pentru dezvoltarea societății românești și menținerea statului de drept. Pe mine mă interesează ca instituțiile să fie respectate, iar Constituția să rămînă o lege «sfîntă» și să o urmăm întocmai. Atunci cînd interesul național o cere, merg la vot și la ora două noaptea, dar în cazul unor interese de grup sau personale, mă abțin de la vot, prin neparticipare. Eu nu am îndemnat lumea să nu meargă la vot, ci am spus că această acțiune nu mă interesează pe mine, în calitate de cetățean„, a susținut primarul Leoreanu.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a precizat miercuri că are păreri divergente cu unii lideri din PDL care consideră că soluția în privința referendumului din 29 iulie este nerealizarea cvorumului. Acesta a lansat un apel către români, invitîndu-i să participe la referendum, indiferent dacă vor vota pentru demiterea sa ori nu.

Comentarii

WORDPRESS: 0