Prima paginăNeamt

Firmele nemțene, invitate să încheie parteneriate cu investitori suedezi

Dimensiune text

Ambasadorul Suediei la București, Anders Bengtcén, și ambasadorul României în Regatul Suediei, Răduța Matache, s-au întîlnit marți, în sala Consiliului Județean Neamț, cu oamenii de afaceri din județ. Anders Bengtcén a fost impresionat de potențialul turistic al județului. Perspectiva de dezvoltare a acestei regiuni e cu totul diferită față de cea de acum 15 ani”, a susținut ambasadorul.

 

 

Marți, ambasadorul Suediei la București, Anders Bengtcén, și ambasadorul României în Regatul Suediei, Răduța Matache, și-au încheiat vizita efectuată în județele Neamț și Iași cu o întîlnire cu oamenii de afaceri nemțeni, găzduită de Consiliul Județean. Cu această ocazie, ambasadorul Suediei a apreciat potențialul județului Neamț din punct de vedere turistic, calitatea deosebită a produselor alimentare din județ, precum și progresele efectuate de această zonă a țării în ce privește dezvoltarea infrastructurii.

„Cred că există mult potențial care poate fi pus în valoare în relațiile dintre cele două țări. Trebuie să existe proiecte concrete în domeniile în care putem coopera, în special în ce privește agricultura și procesarea alimentelor. Aveți produse alimentare care merită exportate nu doar în Suedia, ci în întreaga Europă. Un alt sector cu potențial este cel al industriei de prelucrare a lemnului. Aveți resurse importante și, după cum știți, Suedia este, la rîndul ei, un producător important în acest domeniu Am fost impresionați și de competențele tehnice și științifice ale nemțenilor, dar și de frumusețea mediului natural, a peisajului, care este provocatoare și poate fi o sursă de turism în județul Neamț. Din acest punct de vedere, al frumuseții mediului înconjurător, nemțenii locuiesc pe o adevărată comoară care, pentru turiști, ar fi o încîntare”, a spus ambasadorul Suediei la București, Anders Bengtcén.

Frumusețea județului Neamț a fost apreciată în mod deosebit și de ambasadorul României în Suedia: „Neamțul reușește să devină din ce în ce mai frumos. Mulțumesc pentru programul extraordinar de vizitare a frumuseților lui, pentru aerul curat al județului – care nici în Suedia nu există, deși această țară pune accent pe proiecte de protecție a mediului. Sînt convinsă că ambasadorul Anders Bengtcén va reveni în Neamț și va recomanda investitorilor suedezi acest județ. În ultimele două luni, la Neamț au venit cîțiva ambasadori, a avut loc congresul european al turismului rural, aceștia fiind pași importanți pentru colaborări internaționale, inclusiv pentru o colaborare româno-suedeză”, a spus Răduța Matache.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, a propus ambasadorului Suediei să cunoască oamenii de afaceri importanți din județ, unii dintre ei fiind prezenți la întîlnirea găzduită de instituția județeană. „Agricultura, industria farmaceutică, industria produselor naturiste, sînt doar cîteva din domeniile de bază ale economiei nemțene, în care partenerii din Suedia pot lega parteneriate economice benefice pentru ambele țări”, a precizat Culiță Tărâță.

Și președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii, a lansat reprezentantului Suediei o invitație la colaborare, oferindu-i o mapă de prezentare a unor firme nemțene active de mai mult de 20 de ani, care și-au dovedit seriozitatea în afaceri: „Deocamdată, doar cinci firme din județ au capital suedez și doar două dintre ele sînt active. Vă oferim parteneriate cu firme puternice, cu vechime mai mare de 20 de ani în activitate, deci credibile. Datoria mea este să informez potențialii investitori din Suedia privind România. Pînă acum, investițiile suedeze s-au concentrat spre vestul României, din motive clare – infrastructura și accesibilitatea. Partea de est a României e mai puțin cunoscută suedezilor. Însă, îi voi informa că se întîmplă multe lucruri importante în această zonă. Am văzut că în Iași se realizează importante investiții în infrastructură acum și cred că, în doi ani, această parte a țării va deveni interesantă pentru investitorii străini, care gîndesc strategii pe mai mulți ani. Le pot spune oamenilor de afaceri din Suedia o variantă actualizată a realității privind oportunitățile ce le sînt oferite de aceste două județe și perspectiva de dezvoltare a acestei regiuni, care e cu totul diferită față de cea de acum 15 ani”, a susținut ambasadorul Suediei, Anders Bengtcén.

În încheiere, președintele Consiliului Județean Neamț a dat asigurări ambasadorului Suediei că județul Neamț va fi unul prielnic pentru investiții străine, cu o infrastructură în continuă modernizare și cu locuitori bine pregătiți din punct de vedere profesional. „Județul Neamț și România, în general, pot oferi condiții bune pentru investitorii străini”, a concluzionat președintele CJ Neamț Culiță Tărâță.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • florin 9 ani

    ..”.aerul curat al judetului-care nici in Suedia nu exista”… Pai da, daca industria a CAM murit…