Prima paginăEconomie

Firmele din Neamț au avut în 2019 profit de 228 de milioane de euro. Topul firmelor a fost realizat de Camera de Comerț

Firmele din Neamț au avut în 2019 profit de 228 de milioane de euro. Topul firmelor a fost realizat de Camera de Comerț

Dimensiune text

 

Camera de Comerț și Industrie Neamț a realizat și în acest an Topul Firmelor din județul Neamț, în baza metodologiei deja cunoscute, cu datele oferite de Ministerul Finanțelor privind situațiile financiare anuale la data de 31 decembrie 2019, conform Legii Camerelor de Comerț din România nr. 335/2007, informează Camera de Comerț și Industrie Neamț.

„Într-o perioadă cu totul deosebită, dominată în principal de criza sanitară, într-un mediu legislativ incert, cu amenințarea unei crize economice de proporții și agitația provocată de alegerile locale și parlamentare, încercăm să ne comportăm rațional și normal și să ne îndeplinim atribuțiile legale în relația cu mediul de afaceri. Sperăm ca acest clasament să constituie o recunoaștere a performanței, o mică încurajare atât pentru managerii firmelor premiante, cât și pentru ceilalți, să depășească problemele perioadei pe care o traversăm și să pună prețuirea supremă pe cel mai valoros capital – capitalul uman.

Cu regretul că în acest an nu putem să sărbătorim în cadru festiv firmele care au obținut rezultate deosebite în 2019, vă rog să primiți din partea Camerei de Comerț și Industrie Neamț felicitările noastre pentru munca depusă, inteligența investită și puterea de a trece peste obstacolele inerente unui demers antreprenorial. Cu dorința de trece cu toții, sănătoși, aceste vremuri grele, să nu uităm că «Problemele sunt, adesea, șanse deghizate». Tot respectul pentru performerii din economia nemțeană”, a afirmat președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii, în introducerea catalogului din acest an al Topului Firmelor.

Clasamentul se realizează în baza unei metodologii unitare la nivel național în baza indicatorilor – cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

La baza realizării topului au stat informațiile din situațiile financiare ale societăților pentru anul 2019, furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, informații despre firme furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și informațiile deținute și actualizate de Camera de Comerț și Industrie Neamț.

Pentru a fi admise în top, firmele trebuie să îndeplinească două condiții – profitul din exploatare să fie pozitiv și cifra de afaceri să fie de minim 100.000 de lei în cazul microîntreprinderilor și 250.000 de lei pentru celelalte entități. Pentru fiecare dintre firmele intrate în top se calculează un punctaj pe baza indicatorilor amintiți, normalizați prin împărțirea la media națională a indicatorului respectiv și cu ponderi diferite, în funcție de domeniul în care activează firma. Topul firmelor se realizează prin ordonarea firmelor în funcție de punctajul obținut, fiecare la domeniul de activitate și clasa de mărime în care se încadrează.

Topul are șapte secțiuni sau domenii de activitate: Cercetare-dezvoltare și high-tech; Industrie; Agricultură, silvicultură, pescuit; Construcții; Servicii; Comerț; Turism. Validarea clasamentului județean se face de către o comisie de lucru, aprobată de Colegiul de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie Neamț.

Pentru anul 2019 au depus bilanț 10.577 firme, cu 96 mai multe decât în anul precedent. Dintre acestea, 4.143 companii au îndeplinit condițiile de top și au intrat în competiție, fiecare la domeniul, obiectul de activitate și clasa de mărime corespunzătoare.

Conform Camerei de Comerț și Industrie Neamț, în ceea ce privește datele colectate și prelucrate din situațiile financiare ale firmelor la data de 31 decembrie 2019, economia județului a crescut în anul fiscal 2019. Cifra de afaceri însumată pentru toate cele 10.577 firme luate în calcul este mai mare cu 280 milioane euro decât cea din anul 2018 și profitul brut a crescut de la 175 de milioane euro în 2018 la 228 de milioane euro în 2019, adică o creștere de 53 de milioane euro. În ceea ce privește angajații din economia județului, numărul acestora a crescut, în 2019 cu 1.188 persoane față de anul precedent.

Creșterea cifrei de afaceri se menține la toate domeniile de activitate, cea mai spectaculoasă fiind la domeniul Construcții, unde, de la 178 milioane euro în 2018, cifra de afaceri a ajuns la 279 milioane euro în 2019, ceea ce înseamnă o creștere de 57%. Ponderea cea mai mare în economia județului în ceea ce privește cifra de afaceri este ca și în anul precedent, domeniul Comerț, urmat de Industrie și Servicii. În 2019 apare o creștere cu 3 procente a ponderii domeniului Construcții în total cifra de afaceri a județului.

„Cu speranță și încredere că antreprenorii nemțeni vor avea forța să depășească această perioadă dificilă, felicităm firmele clasate în topul din acest an și mulțumim partenerilor noștri care ne-au fost alături și de această dată:  ADF Prod SRL, Banca Transilvania, Bico Industries SRL, Centrul De Pregătire Și Perfecționare Profesională SA, Comes SA, Condor SRL, Delmadi SRL, Groupama Asigurări , Mithras Build SRL, Rifil SA, Tehnoprod SRL și partenerilor media Telemoldova și Tele M Neamț”, au mai transmis reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Neamț.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0