Prima paginăEconomie

Firmele care hrănesc Romanul

Dimensiune text

Miile de angajați ai firmelor din zona Romanului aduc agenților economici încasări de milioane de lei, în fiecare lună. Mai puțin de zece firme din oraș întrețin, în mod direct sau indirect, economia municipiului. Patru din societățile romașcane sînt considerate mari contribuabili.

Foto: Mii de romașcani își cîștigă pîinea la firme de succes

 

 

Din cei peste 74.000 de salariați ai județului, aproximativ un sfert sînt romașcani. Miile de angajați ai firmelor din Roman primesc un salariu mediu net ce depășește cu puțin 1.000 de lei, iar banii lor susțin economia orașului, atît ca urmare a achizițiilor de produse alimentare, electrocasnice sau de uz casnic, cît și ca urmare a taxelor și impozitelor locale achitate. Dintre firmele romașcane, cîteva duc „greul” angajărilor și, prin urmare, susțin economia locală, atît indirect – prin intermediul salariaților – cît și direct – prin achitarea taxelor și impozitelor către bugetul municipiului.

În urmă cu zece ani, ArcelorMittal Tubular Products Roman SA (fostul Petrotub sau Mittal Steel) avea peste 4.700 de salariați și o cifră de afaceri de 269 milioane de lei. În anul 2011, conform bilanțului financiar, fabrica de țevi de la Roman înregistrase o cifră de afaceri de 748,1 milioane de lei, cu un număr mediu de 1.149 de salariați. Acesta este, în prezent, cel mai mare angajator din zona Romanului, iar salariații săi aduc economiei locale un plus lunar de peste un milion de lei prin cheltuielile zilnice realizate.

Și producătorul de obiecte sanitare din ceramică Cersanit SA Roman și-a redus la jumătate numărul salariaților în ultimii zece ani: de la peste 1.000 în anul 2002, la aproximativ 530 – în prezent. În anul 2011, Cersanit a înregistrat o cifră de afaceri de 81,36 milioane de lei, cu un număr mediu de 533 de salariați. Angajații Cersanit cheltuiesc, lunar, peste 500.000 de lei din salariile încasate. Cu o medie de peste 300 de angajați, firma de confecții Caremil SRL a încheiat anul precedent cu o cifră de afaceri de 20,9 milioane de lei și profit de 270.608 lei. Chiar dacă articolele de îmbrăcăminte fabricate de Caremil au ca destinație principală exportul, taxele și impozitele locale achitate de societate reprezintă sume importante, iar angajații firmei cheltuiesc, lunar, peste 350.000 de lei în economia romașcană. Alte aproape 400.000 de lei sînt cheltuite de angajații fabricii de confecții Odlo, în magazinele din Roman, în fiecare lună. Odlo a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 13 milioane de lei, un profit de 1,3 milioane de lei și un număr total de 360 de salariați. Angajaților societății Odlo li se adaugă cei ai firmei Smirodava SA, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de nouă milioane de lei și profit de 89.536 de lei. Firma are aproximativ 200 de angajați care aduc un plus de peste 170.000 de lei economiei romașcane, prin cheltuielile efectuate în fiecare lună. Tot în topul angajatorilor privați se află și firma de salubritate Rossal SRL, care a încheiat anul precedent cu o cifră de afaceri de 9,6 milioane de lei, profit de 1,027 milioane de lei și un număr total de 152 de angajați care au adus economiei romașcane un plus lunar de peste 120.000 de lei. Cu 142 de salariați, firma Suinprod a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 28,6 milioane de lei și un profit de 116.928 de lei. Angajații companiei ce are drept obiect de activitate creșterea porcinelor aduc Romanului, lunar, un plus de aproape 150.000 de lei.

În total, numai cheltuielile efectuate de salariații celor șapte societăți aduc economiei Romanului venituri de aproximativ trei milioane de lei. În plus, patru firme romașcane – ArceloMittal, Cersanit, Suinprod și Marsat SA – contribuie direct la bugetul statului, în calitate de mari contribuabili. Numai societatea Marsat a vărsat la bugetul statului, anul trecut, impozite de 3,5 milioane de lei, din care 1,6 milioane de lei – impozit pe profit. Marsat a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 70,3 milioane de lei și profit de 6,7 milioane de lei, cu un număr mediu de 62 de angajați.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • vai de sufletul lor salariatii din industria usoara. au salariul minim pe economie si intretin economia municipiului. DAR PE EI CINE-I INTRETINE???