Prima paginăEconomie

Firme datoare la bugetul pentru şomaj

Dimensiune text

37 de agenţi economici din judeţ datorează 885.885,14 lei n datoriile provin din nerespectarea clauzelor prevăzute în contractele încheiate cu AJOFM.

La sfârşitul anului 2013, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ figurau ca debitori la Bugetul asigurărilor pentru şomaj 37 de agenţi economici, iar valoarea debitelor înregistrate era de 885.885,14 lei. Aceste debite au fost înregistrate în perioada 2002 – 2013, respectiv de la apariţia Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi până la 31 octombrie 2013, din cauza nerespectării de către agenţii economici beneficiari de facilităţi din Bugetul asigurărilor pentru şomaj a prevederilor legale, a clauzelor contractuale pe care şi le-au asumat prin contractele şi convenţiile încheiate cu AJOFM.

„Menţionăm că, de la constatarea debitelor prin procese verbale de control, a fost urmată procedura legală de recuperare a acestora, însă, din cauza situaţiei financiare a firmelor debitoare, lipsei de disponibilităţi în conturi, inexistenţei unor bunuri mobile şi imobile care să poată fi valorificate sau a stării de insolvenţă a unora, nu s-a reuşit recuperarea integrală a debitelor constatate”, a precizat directorul executiv al AJOFM Neamţ, Daniel Chirilă.

Având în vedere motivele care au stat la baza constatării debitelor, respectiv prevederile legale încălcate, cea mai mare parte a sumei, 749.358,56 lei, este datorată de 13 agenţi economici care nu au respectat prevederile legale referitoare la acordarea de credite cu dobândă subvenţionată şi s-au înregistrat până în 2010, întrucât după această dată nu au mai fost prevăzute în buget sume cu această destinaţie. Alţi 24 de agenţi economici au înregistrat debite în valoare de 136.526,58 ca urmare a nerespectării prevederilor legale referitoare la menţinerea încadrării în muncă a persoanelor pentru care s-a beneficiat de subvenţii. Este vorba aici de persoane din anumite categorii, cum ar fi absolvenţii din ultima promoţie, persoane cu vârsta de peste 45 de ani, întreţinători unici ai familiilor monoparentale, persoane care se apropie de vârsta pensionării sau expuse riscului marginalizării sociale.

Datoriile cu care sunt înregistraţi agenţii economici variază de la 207 sau 680 de lei până la sume de peste 5.000 de lei. Reprezentanţii AJOFM Neamţ au precizat că datoriile sunt recuperate în timp, chiar dacă, uneori, procedurile sunt mai anevoioase şi de mai lungă durată, putându-se ajunge până la punerea sub sechestru a bunurilor aflate în proprietatea administratorului firmei respective.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0