Municipiul Roman a atras, în ultimii cinci ani, fonduri nerambursabile importante pentru comunitate. Acest lucru a fost posibil datorită Unității de Implementare Proiecte (UIP) din cadrul Primăriei Roman, o structură formată, la aceast moment, din cinci oameni, care prezintă conducerii Primăriei toate informațiile pentru a aplica și a câștiga un proiect cu fonduri nerambursabile europene sau guvernamentale. Practic, UIP reprezintă propria „firmă” de consultanță a Primăriei Roman.
Reabilitarea, modernizarea și extinderea clădirii destinată „Căminului pentru bătrâni” este un proiect care a costat 3.393.505,27 lei.
Proiectul, care a dat naștere „Casei Bunicilor” (foto), de pe strada Ogoarelor, s-a derulat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, condus de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Axa prioritară 3 – „Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenție 3.2 „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea și echiparea infrastructurii serviciilor sociale”. Proiectul a primit finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională și din bugetul național.
Reabilitarea, modernizarea și echiparea clădirii destinate serviciilor sociale în municipiul Roman este proiectul cunoscut sub denumirea de „Casa Pâinii”. Acesta s-a derulat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, condus de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Axa prioritară 3 – „Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenție 3.2 „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea și echiparea infrastructurii serviciilor sociale”.
Proiectul a primit finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională și din bugetul național. Valoarea totală a proiectului este de 3.631.021,35 lei
Planul integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) este unul dintre cele mai mediatizat proiecte pe care le-a derulat administrația locală în ultimii ani, atât prin valoarea sa, de 28.117.184,64 lei, cât și prin discuțiile care s-au purtat pe marginea calității lucrărilor efectuate.
În cadrul PIDU, care propune politici, obiective specifice, programe și proiecte – finanțabile din fonduri europene nerambursabile, s-au depus două proiecte individuale prioritare, în corelație cu nevoile de dezvoltare ale zonei și oportunitățile care pot fi valorificate: Creșterea siguranței și prevenirea criminalității în municipiul Roman și Reabilitarea infrastructurii publice urbane a municipiului Roman – zonele scuar Hotele, pietonal Ștefan cel Mare, centrul instoric urban Ștefan cel Mare, cartierele Favorit și Cuza-Vodă.
Centrul de îngrijire pentru copii aflați în situații de risc este un obiectiv de care vor beneficia 50 copii cu vârste între 6-15 ani aflați în situații dificile, fără posibilitate de susținere din partea familiilor aflate în dificultate. Misiunea centrului constă în prevenirea abandonului și instituționalizarea copiilor, activități de consiliere, sprijinire și educare pentru părinți și alte persoane care au în îngrijire copii aflați în situații de risc.
Obiectivul general este inițierea unei alternative de ajutor pentru copiii aflați în situații de risc social, de asigurare a sprijinului și a consilierii familiilor copiilor beneficiari pentru depășirea impasului social. Valoarea totală a proiectului este de 352.241 de lei.
Îmbunătățirea calității mediului prin înființarea de parcuri noi a însemnat amenajarea a 6.772,52 metri pătrați de spațiu verde, opt parcuri cu spații verzi și locuri de joacă, 1.500 de metri pătrați de alei din material ecologic și 6.000 de metri pătrați de aliniamente plantate. Proiectul a fost depus în luna septembrie 2009, în cadrul Programului Național al Ministerului Mediului și Administrației Fondului de Mediu. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.480.000 de lei.
Microhidrocentrala de pe râul Moldova este un proiect despre care s-a vorbit prima dată în anul 2008.
Prin bararea cursului Moldovei se urmărește crearea unui lac de acumulare care să valorifice potențialul hidroenergetic al râului Moldova printr-o microhidrocentrală. Acumularea va putea fi valorificată pentru agrement, aflându-se în apropierea orașului.
Valoarea totală a proiectului, care se află în curs de implementare, este de 24.883.780 de lei.
Extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare este un proiect aflat în curs de implementare
Locațiile în care se va realiza extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare cuprind următoarele zone:
I. Zona Nicolae Bălcescu – pentru extinderea rețelelor de alimentare cu apă – cu următoarele străzi: Islazului, Ciocârliei, Cocorului, Cornului, Mărului, Cânepii, Cărămidăriei, Pescarilor, Ocniței, Lupeni, Urzicii (actual Zambilelor), Prundului, Salciei, Zebrei, Perișorului, Tinosului, Fundătura Tinosului, Sarata, Mihai Viteazu, Primăverii, Narciselor;
II. Zona Primăverii – Islazului – pentru extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare – cu următoarele străzi: Marcel Blecher, Otilia Cazimir, Vasile Gh. Morțun, Tudor Vladimirescu, Viorica Agarici, Alexandru Epure, Nae Roman, Meșteșugarilor, Cireșilor, Mierlei, Crinilor.
În total, extinderea rețelei de alimentare cu apă se va face cu 11.690 de metri, iar cea a rețeleie de canalizare cu 2.820 de metri, cu o cheltuială de 4.326.071 lei.
Un proiect finalizat, în valoare de 236.020,68 de euro, este Reabilitarea străzilor Păcii, Martir Cloșca și Alba Iulia. Un alt proiect implementat este „Amenajarea de spații verzi”, care a costat 400.000 de lei, finanțarea venind de la Administrația Fondului pentru Mediu – Ministerul Mediului și Pădurilor.
Proiectul „Noi capacități de producție a energiei termice prin valorificarea resurselor de energie regenerabilă pentru Spitalul municipal, Sala polivalentă și Liceul cu Program Sportiv” a constat în amplasare de panouri solare și montare pompe de căldură. Valoarea proiectului a fost de 2.997.982 lei, finanațarea fiind asigurată de Administrația Fondului pentru Mediu.
Sera de legume „Divano Romano” este un alt proiect aprobat spre binele comunității locale. Acesta propune cultivarea legumelor- roșii, castraveți, ardei gras, ardei iute, ceapă, usturoi, pătrunjel, mărar- într-o seră amenajată conform standardelor europene.
Grupul țintă căruia i se adresează acest proiect îl constituie persoanele care trăiesc în comunitatea rromă din Municipiul Roman, precum și din zonele învecinate municipiului.
Proiectul-pilot european „Creșterea consumului de fructe și legume proaspete în rândurile grupurilor vulnerabile” se află în implementare, fiind depus în luna decembrie 2011 de către consorțiul Ligaris, din Franța, având ca partener Fundația PRAIS din București, care a candidat în cadrul unui consorțiu din care fac parte trei țări selectate de Ligaris: Slovenia, Bulgaria și România. Proiectul pilot pentru România a fost depus în parteneriat cu Primăria Roman.
Și tot Fundația PRAIS a inclus Romanul în proiectul național de prevenire a obezității infantile „Și eu trăiesc sănătos”, care se derulează în școlile din oraș.
Comisia Europeană a lansat programul „Erasmus pentru reprezentanții aleși locali și regionali”, în perioada mai – iunie 2012. Programul se adresează aleșilor locali și regionali, având scopul de a spori cunoștintele și expertiza acestora în domeniul politicii europene de coeziune, prin participarea la activități transnaționale de formare și învățare. Datorită activității UIP, unul dintre beneficiarii acestui program este și primarul Laurențiu Leoreanu.
Pe lângă aceste 14 proiecte aprobate, alte două proiecte au fost depuse la Compania Națională de Investiții (CNI), a căror implementare a fost preluată integral de CNI. Este vorba despre construirea piscinei publice, o investiție de 5.026.783 lei, și a sălii de sport de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, care a costat 3.726.000 lei.
„Atragerea acestor proiecte a fost posibilă datorită echipe pe care am înființat-o când am devenit primar al municipiului Roman. Vreau să le mulțumesc pentru toată dăruirea lor și pentru faptul că, de foarte multe ori, au lucrat peste program pentru a depune la timp documentația și a nu pierde proiectul. Asta înseamnă să pui suflet și să îți pese de munca ta, a colegilor tăi, dar și de orașul natal, fiindcă toți suntem romașcani și ne dorim un oraș cât mai frumos”, a afirmat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.
[sam id=”3″ codes=”true”]
Comentarii
Despre Hidrocentrala Roman de pe raul Moldova si despre dezvoltarea unei zone de agrement in amonte de aceasta, s-a vorbit oficial pentru prima data in 1990, intr-o sedinta a FSN prezidata de Alexandru Timofte, propunerea venind din partea unui consilier.