HomeEducatie

Finanțarea per elev lasă dascălii fără salarii

Sindicatele din învățământ consideră că sumele alocate prin finanțarea de bază prin costul standard per elev sunt neacoperitoare pentru plata salariilor.

 

 

Sindicatele din învățământ se tem că Ministerul Educației ar putea lăsa dascălii fără salarii până la sfârșitul anului 2013. Nemulțumirile lor sunt legate de proiectul hotărârii privind metodologia de calcul pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și finanțarea de bază a învățământului preuniversitar de stat, din bugetele locale, pe baza standardelor de cost. „Am constatat că în acest proiect de hotărâre de Guvern se prevede o creștere a costului standard per elev cu 8%, procentul fiind mult mai mic în cazul învățământului gimnazial din mediul rural și al învățământului gimnazial cu profil muzică. În condițiile în care, prin OUG 19 din 2012, s-a acordat o majorare salarială de 8% începând din 1 iunie 2012, față de nivelul lunii mai 2012, și, respectiv, de 7,4% începând cu data de 1 decembrie 2012, față de nivelul acordat pentru noiembrie 2012, se pune întrebarea firească dacă majorarea în medie cu 8% a costului standard per elev va permite plata personalului din învățământ pe anul 2013”, se arată în scrisoarea înaintată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ ministrului Educației, Remus Pricopie.

Sindicatele doresc ca acest proiect să fie discutat în comisia de dialog social de la nivelul Ministerului Educației înainte ca proiectul să devină hotărâre. „Sumele de care dispuneau școlile pe baza costului standard per elev au fost neacoperitoare și pentru anii trecuți. Cu atât mai mult, cifrele propuse în acest an reprezintă o subfinanțare departe de necesitățile existente. Nu știu la ce sume și corecții mai putem spera, atât timp cât obligativitatea asigurării a 6% din PIB pentru Educație a fost mutată  pentru 1 ianuarie 2014″, a spus Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț.

Experiența anilor trecuți a demonstrat că cele mai mari probleme în asigurarea sumelor necesare pentru plata salariilor le au școlile mari din oraș. La aceste școli predau, de obicei, numeroase cadre didactice, cele mai multe dintre acestea cu vechime mare și grade didactice, ceea ce înseamnă, automat, salarii mai mari. De asemenea, costul mediu pentru un elev de la oraș este mai mic decât pentru un elev care învață în mediul rural, unde ponderea cea mai mare o au cadrele didactice aflate la începutul carierei.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • umilit 11 ani ago

    Asta e distrugere!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Mosu Lica 11 ani ago

    Dupa … ,,calculii” abramburicilor e mai costisitor sa faci agricultori, ciobani si vacari (cam asta scot scoalelel rurale!), decat ingineri, doctori sau IT-isti (ex. Roman-Voda!)! Lollll !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!