Prima paginăSanatate

Finanțarea medicilor de familie rămâne aceeaşi

Dimensiune text

După mai multe runde de discuţii între membri ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi Ministerul Sănătăţii, s-a decis păstrarea modului actual de finanţare a cabinetelor medicilor de familie: 50% pentru numărul de pacienţi şi 50% pentru serviciile acordate. 

În cursul unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută între reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), ministrul Sănătăţii şi deputaţi din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, aceştia din urmă i-au asigurat pe medicii de familie că renunţă la propunerile de modificare a Contractului cadru, respectiv punctele 80, 85-89 şi 92 din proiectul de hotărâre de Guvern afişat pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în data de 26 februarie 2015. Mai exact, se renunţă la modificarea finanţării cabinetelor medicilor de familie, la 80% pentru serviciile acordate şi 20% per capita, de la 50% – 50%, cum era până în prezent. Astfel, medicii de familie vor primi, în continuare, finanţare egală pentru numărul de pacienţi din listă şi pentru serviciile acordate.

„Fără acest sprijin, păstrarea modificărilor propuse de CNAS ar fi făcut posibilă destructurarea reţelei naţionale actuale de asistenţă medicală primară, ce ar fi adus atingeri grave stării de sănătate a cetăţenilor, în special a pacienţilor din mediul rural. Modificări ale Contractului cadru sunt necesare, periodic, însă acestea trebuie făcute în urma dialogului cu toţi furnizorii, cu profesioniştii din sistem care asigură implementarea acestora. Modificările trebuie susţinute în baza argumentelor ştiinţifice, experienţei internaţionale, a datelor statistice şi a unor studii de impact asupra stării de sănătate. Discuţiile din perioada următoare, până la semnarea actului adiţional la contractul de furnizare de servicii medicale, vor urma şirul firesc şi în conformitate cu prevederile Legii 95/2006. Rămân în discuţie alte detalii tehnice şi de fineţe ale Contractului cadru şi, ulterior, ale normelor metodologice de aplicare a acestuia”, susţin reprezentanţii SNMF.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0