HomeActualitateRoman

Finanțare de 5 milioane de lei pentru corpul B al CNRV

Semnarea contractului de finanțare înseamnă că lucrările de reabilitare și modernizare pot începe. Contractul se încheie în decembrie 2015. Suma totală cu care se va reabilita corpul B de la CNRV depășește 5.000.000 de lei.

Administrația locală a semnat marți, 14 octombrie, contractul de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est pentru reabilitarea corpului B al Colegiului Național ”Roman-Vodă”. Contractul “Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea Colegiului Naţional “Roman-Vodă” – corp B, în vederea îmbunătăţirii calităţii infrastructurii educaţionale” este în valoare de peste 5.000.000 de lei, iar 98% reprezintă finanțare europeană nerambursabilă. ”Valoarea totală a proiectului este de 5.133.131,08 lei, valoarea totală eligibilă a proiectului este de 4.553.896 lei, iar partea de confințare eligibilă a beneficiarului (n.red. – adică a Primăriei Roman) este de 91.077 de lei. Sumele neeligibile, de 579.232 de lei sunt sume care fac parte din întregul proiectului, dar sunt sume care au fost achitate prin lucrările care s-au făcut la un moment dat”, a declarat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

corpb04Reprezentanții administrației locale au discutat, deja, marți, cu dirigintele de șantier și cu cei doi constructori – SC Consbas SRL Roman și SC Construcții 1 Iași – pentru a începe lucrările cât mai repede. Presiunea nu vine neapărat din cauza vremii, ci din cauză că lucrările trebuie să se finalizeze până în decembrie 2015, întrucât acești bani provin din exercițiul financiar 2007 – 2013. Terminarea lucrărilor după decembrie 2015 va însemna neachitarea fondurilor de către Uniunea Europeană.

Primarul Leoreanu a ținut să mulțumească echipei care a lucrat la întocmirea documentației pentru ca acest contract să prindă ”ultimul tren” al banilor europeni din bugetul 2007 – 2013: Felician Ioniță – directorul tehnic al Primăriei, Ovidiu Bojescu – administratorul public al municipiului Roman, Irina Păvăluță – șefa Unității de Implementare a Proiectelor, Ana-Maria Alexe – arhitectul-șef al Primăriei, Mihai Plaii -directorul economic al instituției, dar și echipele cu care fiecare dintre aceste persoane a lucrat.

Lucrări începute din 2008

Primele lucrări la corpul B de la CNRV s-au făcut în 2008. Atunci, Ministerul Educaţiei a aprobat proiectul de consolidare a clădirii, suma alocată lucrării fiind de 1.000.000 de lei, fără TVA. Din lucrările de amploare – care implicau realizarea unei structuri spaţiale în interiorul clădirii, care să se lege de structura veche – s-au realizat aproximativ 70%. S-a plătit doar 50% dintre acestea, după care, în 2011, s-au oprit şi lucrările, şi finanţarea. Între timp, Consiliul Local a aprobat sume pe măsura bugetului oraşului, dar prea mici pentru înaintarea lucrărilor.

Monument istoric făcut cu un milion de cărămizi

Clădirea a fost construită între 1921 și 1923, la cererea prințeselor Maria Sturza și Ecaterina Cantacuzino, mamă și fiică, pentru ca aici să funcționeze un liceu de fete. Documentele vremii vorbesc de un milion de cărămizi, pentru care argila a fost excavată de pe un teren pe care cele două prințese l-au primit de la Primăria Roman în acest scop. În anii ’70, prin construcția Spitalului Municipal, din moștenirea familiei Sturza – Cantacuzino se pierd 2.000 de metri de teren. În 1980, un corp de clădire și două săli de educație fizică sunt înstrăinate și circa 1.000 de metri pătrați de teren sunt preluați de întreprinzători pentru construcția de spații comerciale.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • romașcan 11 ani ago

    Felicitări echipei ce a lucrat la documentarea pentru obținerea acestui contract de finanțare ! Această unitate de învățământ constituie o mândrie pentru Roman.

  • Sa inteleg ca Edilul va merge cu sustinerea la prezidentiale catre cei care i-au dat finantarea?

  • Felicitari celor care au reusit sa obtina acest contract! Din pacate, multe alte scoli au nevoie de asa ceva si nimeni nu se intereseaza de aceasta problema.