Colegiul Tehnic „Petru Poni” a găzduit o dezbatere pe tema rolului profesorilor în cadrul educației.
Elevi, profesori, reprezentanți ai administrației publice și oameni politici și-au dat întâlnire, joi, la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, pentru a dezbate tema propusă în acest an în cadrul Campaniei mondiale pentru educație: „Fiecare elev are nevoie de un profesor”. La eveniment au participat, alături de elevi și profesori ai școlii, prefectul de Neamț George Lazăr, deputatul Dorin Ursărescu, inspectorul școlar general adjunct Gabriela Banu, inspectorul școlar pentru management educațional Romeo Roman, consilierii locali Vasile Mocanu, Bogdan Savin și Nicolae Stan, președintele filialei Roman a Partidului Național Liberal, alături de profesoara Minodora Lemnaru, lider al sindicateloor din învățământ pentru zona Romanului.
„De-a lungul timpului, s-a tot discutat despre importanța meseriei de dascăl, iar concluzia unanimă a fost că profesorul are un rol crucial nu atât în transmiterea unor informații, cât, mai ales, în educarea tineretului, în transmiterea unor valori morale, principii de viață, atitudini demne”, a spus, în deschiderea activității, profesoara Mioara Stoia, directorul Colegiului Tehnic „Petru Poni”.
Toți cei prezenți au fost invitați, apoi, să participe la o lecție deschisă, condusă de profesoara Dana Păiuș, director adjunct al Colegiului Tehnic „Petru Poni”, care a încercat, cu ajutorul elevilor, să găsească răspunsul la întrebarea „Cât de important este un profesor pentru elev?”. Elevii au fost invitați să construiască portretul profesorului ideal, găsind acele calități pe care ei consideră că ar trebui să le aibă profesorul perfect, care sunt activitățile care le plac la școală și, într-un exercițiu de imaginație, să descrie cum ar arăta o lume fără profesori.
„Am organizat acest demers pentru că ne-am dorit ca politicienii să audă ce au de spus copiii despre importanța profesorilor și ne-am dorit ca ei să fie purtătorii mesajului lor către cei care pot lua decizii în acest sens”, a spus profesoara Dana Păiuș. „Pot să spun că am avut norocul de a avea parte de un profesor care mi-a marcat evoluția ulterioară. Era un profesor mai rebel, care nu respecta întocmai programa școlară. Era un profesor de desen, care a înțeles că pentru noi, ca elevi, nu era important ca mărul desenat să fie perfect, standard, ci importantă era pregătirea pentru viață. A știut să ne trezească interesul pentru artă, pentru muzică, pentru pictură și cred că asta a fost mai important decât respectarea programei. Încercăm să facem mașini mai bune decât nemții, oțel mai bun decât suedezii – și nu ne reușește – și uităm că avem la îndemână o resursă inepuizabilă, voi, tinerii, la fel de valoroasă ca și cea a nemților. Nu cu mult timp în urmă, ne uitam de sus la alte popoare la care ne uităm acum cu invidie, pentru că au știut să investească în educație”, a spus deputatul Dorin Ursărescu.
„A fost o dezbatere interesantă, în cadrul căreia elevii au spus lucruri pe care unii oameni mari nu au curajul să le recunoască. Apreciez în mod deosebit relația dintre voi și profesorii voștri, pentru că, înainte de a vă fi repere în viață, profesorii trebuie să vă fie parteneri, prieteni și confidenți”, a spus prefectul George Lazăr.
La finalul întâlnirii, elevii au ales propriul slogan pentru săptămâna Educației Globale: „Dăruiește și elevii ți se vor dărui”.
[sam_ad id=”127″ codes=”true”]
Comentarii
SI FIECARE PROFESOR MERITA ELEVII PE CARE II ARE….