Competiția a avut loc la Bicaz Chei, acolo unde fetele au arătat că pot fi la fel de bune ca băieții în sportul național. Podiumul primei competiții feminine de oină din țară a fost completat de echipele școlilor din Pildești și Săbăoani. Președintele Federației Române de Oină a promis că acest concurs se va desfășura în permanență la Bicaz Chei.
Foto: Echipa Școlii Gherăești
Cinci dintre cele șapte echipe feminine de oină, grupa de începători, care și-au anunțat prezența la prima ediție a Cupei Mărțișorului, au reușit să ajungă și să participe la întrecerile de la Bicaz Chei, în sala de sport a școlii generale din localitatea amintită. Două dintre cele șapte înscrise, din Tîrgu Neamț și comuna Ion Creangă, nu au putut ajunge din lipsă de bani pentru plata deplasării. Învingătoare, la ediția inaugurală, au fost fetele din echipa Școlii generale din Gherăești. Deși cu experiență câștigată pe marginea terenului, ca spectatoare la meciurile băieților din Gherăești la meciurile de oină de la toate grupele de vârstă, de la bătrâni la juniori, fetele din Gherăești au avut concurență zdravănă pentru ocuparea locului I, dar care nu le-a deranjat deloc.
Podiumul primei ediții a Cupei Mărțișorului
Inițial, această competiție pentru promovarea oinei și practicarea acesteia și de către fete, în cadrul unui concurs oficial, a avut denumirea „Cupa Unirii”, fiind programată a se desfășura în ianuarie. Drumurile înzăpezite din prima lună a anului nu au mai permis deplasarea echipelor la Bicaz Chei, acolo unde se stabilise să aibă loc întrecerile, la propunerea celor din localitate, venită încă din noiembrie anul trecut. Atunci, la inițiativa profesorului Mihai Blaj, de la Școala din Gherăești, s-a făcut o campanie de popularizare a sportului național în mai multe localități ale județului Neamț. Inițiativa a dat roade și semnele sunt din ce în ce mai bune că oina este iubită, nu a fost uitată și că revine în actualitate, cel puțin.
„Organizarea a fost ireproșabilă. Gazdele s-au străduit și au reușit ca acest concurs să fie la un nivel ridicat. Avem promisiuni de la președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre, că această competiție feminină, denumită Cupa Mărțișorului, să aibă loc în permanență la Bicaz Chei. Diferențele de scor, cu o singură excepție, nu au fost mari, ceea ce arată că fetele sunt foarte serioase în pregătire, inclusiv din proprie inițiativă. Vor să învețe și asta mă bucură. Câteva jucătoare de la echipele din Gherăești și Pildești s-au evidențiat în ce privește tehnica și precizia lovirii mingii. S-a jucat, la acest concurs, după un regulament foarte apropiat de cel din aer liber, stabilit ad-hoc și adaptat la situație. Printre altele, au fost permiși opt jucători pe teren, și nu șase, cum se prevede în competițiile de sală ale băieților”, a afirmat Ioan Chifan, antrenor al echipelor de seniori și juniori, masculin, de la Clubul Sportiv Biruința Gherăești.
Pe primele trei locuri ale ediției inaugurale ale Cupei Mărțișorului s-au situat:
1. Școala Generală Gherăești (antrenor: profesor Alina Blaj): Georgiana Gherghel, Mădălina Bereșoaie, Paula Cherecheș, Marta Farcaș, Bianca Mătase, Carina Benea, Miruna Andrei, Bianca Huțanu;
2. Școala Generală Pildești (profesor Veronica Măgdici): Paula Ciobanu, Mădălina Ciobanu, Marina Mărtișcă, Delia Chelaru, Diana Pal, Sabina Mărtinaș, Adelina Bejan, Otilia Mârț, Otilia Barat;
3. Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani (profesor Doina Cozma): Adina Farcaș, Adelina Ciobanu, Iulia David, Andreea Turculeț, Ramona Ciobanu, Andreea Gherguț, Adelina (II) Ciobanu, Alexandra Percă.
Pe următoarele două locuri s-au situat echipele școlilor din Bicaz Chei și Tarcău.
Rezultatele competiției: Tarcău – Gherăești 0-6, Pildești – Săbăoani 4-0, Bicaz – Tarcău 4-0, Gherăești – Săbăoani 3-0, Tarcău – Pildești 3-4, Bicaz – Săbăoani 0-2, Pildești – Gherăești 0-5, Săbăoani – Tarcău 4-0, Bicaz – Gherăești 2-10, Bicaz – Pildești 0-4.
„M-am simțit tânăr”
Jocurile au fost alerte și pline de bună dispoziție, dar și cu ambiția și farmecul caracteristice fetelor. „M-am simțit tânăr. Atmosfera creată de jocurile fetelor îți crează o stare de bine. Erau cu ochii pe toată lumea, în timpul meciurilor, după o acțiune reușită sau nu. Când s-au văzut cu medaliile la gât, bucuria lor a fost enormă și molipsitoare. N-ai cum să rămâi de piatră când vezi așa ceva, iar simțirea lor s-a transmis total. A fost ceva deosebit pentru ele, de mărțișor. Fair-play total. Fetele de la Pildești au zis că-și vor pune medaliile în sălile de curs. Disputa a fost pur feminină, între jucătoare și profesori. Doar arbitrii au fost băieți, Sorin Puiu și Cristi Enășoaie, ambii componenți ai lotului de seniori ai Biruinței. Farmecul rămâne unul al fetelor, plus încordarea emoțională și conectarea la joc. Echipa din Săbăoani a început mai timid, dar au reușit să câștige disputa, pentru locul al treilea, cu cea din Bicaz Chei. Primele două clasate au avut avantajul că s-au pregătit împreună, mai mult timp, experiența ceva mai mare având rolul său. S-a observat, în multe momente ale competiției, un nivel precum cel al băieților cu experiență, trecuți prin concursuri. Am văzut pase precise, mânuire foarte bună a bastonului, ca la jucătorii consacrați, chiar dacă, la început, au existat greșelile inerente. Au învățat din mers. Avem promisiuni că în acest an vor fi organizate concursuri la nivel național pentru fete în care, bineînțeles, sperăm la locuri pe podium cu echipele noastre. Există echipe de oină ale fetelor și în țară. La Pitești s-a organizat turneu. Vâlcea ține și ea pasul. Jocul de oină, feminin, a prins în țară”, a descris Ioan Chifan atmosfera de la Bicaz Chei și s-a arătat mulțumit că sportul național face prozeliți.
Ocupantele primelor trei locuri au primit cupe, medalii și diplome din partea Consiliului Județean Neamț, tricouri de la Federația Română Oină, mingi și bastoane de la CS Biruința Gherăești, prin firma Andos, a lui Adrian Andrei, cel care a asigurat și transportul echipelor din Gherăești și Pildești. Echipa din Săbăoani a făcut deplasarea pe banii strânși de la componentele lotului.
[sam_ad id=”111″ codes=”true”]
Comentarii