Festivalul Max Blecher – ediția a II-a, un proiect cultural de 13.000 de euro

Festivalul Max Blecher – ediția a II-a, un proiect cultural de 13.000 de euro

Dimensiune text

 

 

Festivalul cultural internațional Blecher Fest, ediția a II-a, unul dintre cele mai ambițioase proiecte culturale din zona Moldovei, se va desfășura în acest an în perioada 25-27 mai, activitățile inițiate de ONG-ul Anima Intelligentia fiind unele de amploare, cu invitați din străinătate, astfel încât bugetul organizatorilor atinge suma de 13.000 de euro. Asociația Anima Intelligentia solicită și din partea administrației locale un sprijin financiar în sumă de 16.806 lei, însă proiectul de hotărâre propune doar alocarea a 9.000 de lei, oportunitatea acestei cheltuieli urmând a fi dezbătută în ședința extraordinară a Consiliului Local de joi, 17 mai.

Obiectivele festivalului sunt: promovarea operei lui Max Blecher la nivel local, naţional și internaţional, susţinerea și promovarea manifestărilor cultural – artistice alternative. „Bugetul total necesar pentru acest eveniment este de aproximativ 60.223 lei (13.092 euro), din care Asociația Anima Intelligentia solicită din partea administrației locale un sprijin financiar în sumă de 16.806 lei, reprezentând următoarele: cheltuieli onorariu Cvartet Filarmonica George Enescu – 3.060 lei; cheltuieli de transport invitați din străinătate – 2.821 lei; cheltuieli de cazare invitați din străinătate – 3.525 lei; costuri pentru reprezentații artistice – 6.400 lei; cheltuieli logistice pentru promovare în parteneriat cu Primăria Municipiului Roman și Blecher Fest 2018 pe bicicletele BizzOnWheels în Iași, Bacău, Piatra Neamț – 1.000 lei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de alocare a sumei de 9.000 de lei din bugetul local pentru sprijinirea proiectului cultural.

Evenimentul BLECHER FEST 2018 se va desfășura după următorul program:

  • M. Blecher pe meridianele lumii – Masă rotundă cu traducătorii operei lui M. Blecher: Bruno Mazzoni (Italia), Fernando Klabin (Brazilia), Joanna Kornas-Warwas (Polonia), Jan H. Mysjkin (Belgia).

  • GPS Literar

  • Lansare de carte – Doris Mironescu – Lansarea volumelor criticului literar Doris Mironescu: „Viața lui M. Blecher, împotriva biografiei”, ediția a doua, Humanitas, 2018; M. Blecher, „Opere”, ediție critică realizată la Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2017. Invitați: criticii literari Nicoleta Popa Blanariu, Adrian Jicu, Adrian G. Romila

  • Concert de muzică clasică al Cvartetului Filarmonicii din București

  • Performance-uri muzicale alternative: Urletul de Allen Ginsberg cu Ionuț Caras și Vasile Gherghel + concert Ferenc Ségercz Trio + concert de muzică veche românească cu trupa Trei Parale

  • Concert live percuție – Trupa de percuție Gh. Dima din Piatra Neamț

  • Comemorare M. Blecher – la mormântul lui din Cimitirul Evreiesc

  • Premiere câștigători concurs de creație „Max Blecher”

  • Spectacol de stradă

Festivalul Blecher Fest este organizat de asociația Anima Intelligentia, un ONG local, dedicat dezvoltării emoționale, educaționale, personale și socioculturale a tinerilor, cu sprijinul ONG-urilor de tineri din Roman, iar accesul la fiecare dintre momentele festivalului va fi gratuit.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0