Prima paginăCultural

Festivalul Expo „Roman Metropolitan” – tradiții, obiceiuri și meșteșuguri, ediția I

Festivalul Expo „Roman Metropolitan” – tradiții, obiceiuri și meșteșuguri, ediția I

Dimensiune text

 

 

Șapte comune din jurul Romanului au participat sâmbătă, 19 mai, la prima ediție a Festivalului Expo „Roman Metropolitan” – tradiții, obiceiuri și meșteșuguri, organizat cu prilejul Zilelor municipiului Roman. Primarul Lucian Micu, alături de președintele Consiliului Județean și primarii din Cordun, Gherăești, Trifești, Icușești, Sagna, Secuieni și Doljești, a vizitat standurile în care locuitorii comunelor au expus obiectele tradiționale.

Fiecare primar a prezentat tradițiile pe care le-au moștenit din străbuni, iar cei care au vizitat standurile au primit informații despre produse, dar au putut degusta și o porție cu sarmale, mălai sau plăcinte. Comuna Trifești a prezentat standul cu tematica „Tradiție și credință în comuna Trifești” și colecția etnografică „Lada cu zestre” Miron Costin – icoane, port popular, covoare, ștergare. Comuna Icușești a prezentat obiecte din portul popular și măști specifice zonei. Comuna Cordun a adus ștergare și portul popular, iar comuna Gherăești a avut mai multe standuri, cu alimente și băuturi tradiționale, meșteșugul țesutului la război, al apiculturii tradiționale sau al împletiturilor din nuiele.

La finalul vizitei, primarul municipiului Roman, Lucian Micu, a precizat: „Ne-am dorit foarte mult să aducem din tradițiile și din obiceiurile comunelor din zona municipiului Roman, pentru ca, pe de-o parte cetățenii Romanului să poată vedea aceste tradiții și obiceiuri, pe de altă parte știți că la Roman avem foarte mulți locuitori care provin din comunele limitrofe și, de aceea, ca un sentiment de patriotism local, am considerat că ar fi frumos pentru ei să etalăm aceste datini și obiceiuri. Ne bucurăm și de prezența domnului președinte al Consiliului Județean Neamț, domnul Ionel Arsene, căruia îi și mulțumim pentru sprijinul acordat pentru realizarea acestui eveniment, aflat acum la prima ediție și despre care eu sper că va deveni unul de tradiție, mai amplu și de un real succes”.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene a fost plăcut impresionat de implicarea cetățenilor din comunele din zona Romanului în promovarea tradițiilor și obiceiurilor: „Vreau să vă felicit, în primul rând, domnule primar, pentru inițiativă și vreau să vă mulțumesc pentru invitație. Consiliul Județean Neamț este deschis pentru a se asocia în astfel de proiecte și este lăudabil demersul dumneavoastră. Cred că arta, tradițiile și cultura noastră trebuie să rămână și trebuie promovate așa cum se cuvine de noi, cei care conducem astăzi destinele județului și, dumneavoastră, al municipiului Roman. Vreau să mulțumesc domnilor primari prezenți aici, vreau să îi felicit pe toți pe toți pentru că au expus aici ceea ce au mai frumos în comuna domniilor lor și vreau să vă asigur pe toți că președintele Consiliului Județean și Consiliul Județean Neamț vor sprijini mereu și vor fi alături de dumneavoastră și de comunitățile dumneavoastră”.

Standurile pot fi vizitate în cursul zilei de sâmbătă.

 

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0