Festival culinar românesc, pe 1 și 2 decembrie. Centrul municipiului va fi închis traficului

HomeSocial

Festival culinar românesc, pe 1 și 2 decembrie. Centrul municipiului va fi închis traficului

 

festivalAutoritățile locale parafează în aceste zile un acord de parteneriat pentru realizarea proiectului „Festival Culinar românesc”, ce va fi organizat în perioada 1 – 2 decembrie, în Piața „Roman-Vodă”. Manifestarea se dorește a fi o completare a sărbătorii Zilei Naționale a României.

Parada militară nu va lipsi

Înaintea petrecerilor, în centrul municipiului, pe 1 decembrie, se va organiza un ceremonial militar-religios, cu participarea reprezentanților formațiunilor politice, Parlamentului României, cultelor, armatei, ISU, Poliției Locale și Naționale, prilej cu care se vor depune coroane și jerbe în Piața „Roman-Vodă”, urmat de o paradă militară dedicată acestui eveniment.

„Cu prilejul Zilei Naționale a României, Asociația Culturală Euro Est Alternativ Bucureşti propune organizarea unui eveniment realizat de Zahăr Mărgăritar, prin încheierea unui acord de colaborare în vederea desfăşurării în bune condiţii a unei manifestări cultural-artistice și de gastronomie intitulată «Festivalul Culinar românesc», organizată în perioada 1-2 decembrie 2016, în Piața «Roman-Vodă»”, anunță autoritățile într-un proiect de hotărâre ce va fi supus dezbaterii consilierilor locali în ședința de joia viitoare, 17 noiembrie.

Două scene, una pentru spectacole, una pentru demonstrații culinare

În acest an, se va semna un acord de colaborare între Asociația Culturală Euro Est Alternativ Bucureşti şi Municipiul Roman. Organizatorii vor amplasa standuri în centrul municipiului, în vederea realizării demonstrațiilor culinare, comercializării produselor alimentare tradiționale, a băuturilor alcoolice şi non-alcoolice, a produselor nealimentare și pentru sesiuni de degustări. În Piața „Roman-Vodă” se vor amplasa două scene: una mare, pentru spectacole, de 100 de metri pătrați, și o alta destinată „Live Cooking Show”, de 24 metri pătrați. De asemenea, un spațiu va fi special amenajat pentru „Muzeul Tradițiilor Culinare Românești”.

Primăria Roman, în perioada 1-2 decembrie, va dispune închiderea circulaţiei pe bulevardul Roman Mușat, de la intersecția cu strada Veronica Micle până la intersecția cu strada Dobrogeanu Gherea. Totuși, conform acordului de parteneriat, Asociația va folosi, începând cu marți 29 noiembrie – de la ora 17,00 și până sâmbătă, 3 decembrie – ora 18,00, locaţia pentru montarea/demontarea echipamentului tehnic şi a întregii logistici pentru realizarea evenimentului.

Concerte, live show-uri de gătit și degustări

În cele două zile de început de decembrie, în centrul orașului vor avea loc spectacole de muzică populară, jocuri tradiționale cu ansambluri artistice, concerte de muzică ușoară și concerte de fanfară militară, demonstrații militare inspirate din istoria militară a României prezentate de Asociația „Tradiția militară”, plus un concert oferit de Fanfara Jandarmeriei Române. Nu mai puțin de 8.000 de porții de fasole cu ciolan și cârnați afumați vor fi oferite romașcanilor prezenți în centrul orașului de Ziua Națională a României.

Pe lângă show-urile live de preparare a diverselor bucate, se vor organiza sesiuni de degustare a produselor specifice bucătăriei ciobănești românești, sesiuni de degustare a produselor expuse la bufetul permanent la standul Mărgăritar (preparate reci și calde); sesiuni de degustare la „Cina de Ignat”, sesiuni de degustare a produselor de la „Cantina Socialistă”; degustări de vinuri de Cotnari; degustarea produselor de pălincărie „Hanul lui Radu”; sesiuni de degustare a preparatelor specifice bucătăriei militare de campanie; sesiuni de degustare a preparatelor din bucătăria ungurească; produse de panificație tradiționale românești.

În centrul orașului va fi amplasat și un atelier de fierărie veche la forjă, standuri cu băuturi fierte, produse tradiționale românești, și expoziții de costume populare.

Ce se obligă Primăria Roman

Primăria Roman va pune la dispoziție, în mod gratuit, terenul din centrul orașului și va asigura energia electrică. Dar nu va putea autoriza alţi comercianţi să-şi desfășoare activitatea pe parcursul acestor manifestări. De asemenea, autoritățile trebuie să asigure minimum cinci toalete ecologice în locaţie pentru public la locul de desfăşurare a evenimentului, precum şi igienizarea lor în fiecare zi. În același timp, Primăria se obligă să colecteze, de la locul de desfăşurare al evenimentului, deşeurile rezultate cu personal specializat în servicii de curăţenie, efectuând salubrizarea în fiecare zi, între orele 0.00 şi 6.00 dimineaţa.

Un astfel de eveniment a mai fost organizat la Roman, de aceeași Asociație, în parteneriat tot cu Zahăr Mărgăritar – Agrana, în 2013, când în oraș au fost prezenți bucătari din mai multe țări balcanice, iar manifestarea a fost extrem de apreciată de romașcani.

 

Comentarii

WORDPRESS: 1