HomeActualitateNeamt

Fermierii nemțeni nu respectă programările APIA

Cei mai mulţi fermieri din judeţul Neamţ nu au venit la APIA să depună cererea unică. Ei preferă să lase totul pe ultimele zile. 

Fermierii nemţeni nu respectă programările pe care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Neamţ le face în vederea completării cererii unice de plată. Situaţia se repetă în fiecare an, fermierii preferând să lase totul pe ultimele săptămâni sau, chiar, să vină cu doar câteva zile înainte de termenul limită. Asta a modificat substanţial programul de lucru pe care îl au şi funcţionarii Agenţiei. „La nivel de centru judeţean, la sfârşitul zilei de 5 mai aveam programaţi 9.881 de fermieri şi am reuşit să preluăm 3.618 de cereri. Noi avem capacitatea de a prelua toate cererile programate, dar fermierii nu s-au prezentat şi au făcut să existe un decalaj care o să pună presiune pe ultimele zile. O să fie destul de dificil pentru noi, dar şi pentru fermieri. La ora actuală,  mergem pe ce am programat în ziua respectivă, dar, în măsura în care timpul permite, vom prelua şi de la ceilalţi. La Centrul Local Roman am avut programaţi, până la sfârşitul zilei de 5 mai, 1.612 fermieri, din care s-au prezentat şi au depus cererea unică 375, adică 23%, sub media pe judeţ, care este 36%. Fermierii care nu vin acum or să vină la sfârşitul perioadei şi, apoi, spun că trebuie să stea la coadă ca să depună cererea la APIA”, a spus Mihai Dorneanu, director executiv al APIA Neamţ.

APIA a făcut eforturi notabile, în ultima perioadă, pentru ca lucrurile să fie funcţionale şi fermierii să poată depună în condiţii normale cererile unice. Mai mult, instituţia va lucra în toate weekend-urile, până pe 15 iunie, astfel încât toţi fermierii să poată depună cererile unice de plată a subvenţiilor fără nici un fel de penalitate. Astfel, programul pentru primirea cererilor va fi de luni până sâmbătă, inclusiv.

Comentarii

WORDPRESS: 0