Producătorii agricoli beneficiază de bani europeni nerambursabili dacă îşi fac magazine prin care valorifică propria marfă.
Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală vine cu noutăţi pentru fermierii care vor să-şi valorifice propria producţie. Aceştia îşi pot face magazine chiar în faţa porţii, pe banii Uniunii Europene. Prin intermediul măsurii „Investiţii în ferme”, vor putea fi finanţate construirea şi dotarea magazinelor la poarta fermei şi achiziţionarea de rulote alimentare, în care trebuie, însă, comercializate doar produsele proprii. De asemenea, pentru promovarea produselor apar, pentru primă oară, cheltuieli de marketing. „Sunt eligibile următoarele cheltuieli de marketing: înfiinţarea unui site pentru promovarea propriilor produse, realizarea de pliante, broşuri, afişe, panouri publicitare, inscripţionare pixuri, brichete cu mărcile, produsele comercializate, dar şi realizarea spoturilor publicitare pentru radio-tv”, se arată într-o notă emisă de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
Pentru cei care doresc achiziţionarea de mijloace de transport pentru materii prime agricole şi animale, precum şi pentru comercializarea producţiei, cheltuielile sunt, de asemenea, eligibile, cu condiţia să fie noi. Utilajele trebuie alese cu grijă şi o condiţie este ca să fie specializate pentru transportul produselor respective, remorci, semiremorci, autoizoterme sau mijloace de transport animale, păsări sau albine.
Achiziţionarea de software specializat, brevete, invenţii, plata avizelor şi autorizaţiilor, precum şi a cheltuielilor cu consultanţa şi proiectarea sunt eligibile în limita a maximum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, dacă este proiect cu lucrări de construcţii-montaj sau achiziţii de utilaje cu montaj (respectiv maximum 5%, dacă este un simplu proiect de achiziţii maşini şi utilaje fără montaj).
Specialiştii de pe piaţa agricolă anunţă că, în acelaşi timp, sunt în continuare eligibile investiţiile legate de înfiinţarea, extinderea şi modernizarea fermelor vegetale, inclusiv capacităţi de stocare, condiţionare, sortare, ambalare a producţiei vegetale pentru creşterea valorii adăugate a produselor la nivel de fermă. Mai mult, pot fi înfiinţate noi infrastructuri în cadrul fermei, se pot moderniza cele existente sau se pot realiza branşamentele şi racordările la utilităţi (energie electrică, apă etc).
Comentarii