Prima paginăSanatate

Federația „Solidaritatea Sanitară”: „Pericolele proiectului legii salarizării. Nu toate promisiunile sunt ceea ce par a fi”

Federația „Solidaritatea Sanitară”: „Pericolele proiectului legii salarizării. Nu toate promisiunile sunt ceea ce par a fi”

Dimensiune text

 

Având în vedere importanța proiectului noii legi a salarizării pentru angajații din Sănătate, în contextul schimbărilor majore anunțate de guvernanți, Federația „Solidaritatea Sanitară” a comandat Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” o analiză de impact, pe care a lansat-o public prin intermediul unui comunicat de presă.

„Rezultatele acestei analize justifică atitudinea prudentă a reprezentanților Federației «Solidaritatea Sanitară» față de propunerile prezentate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale în data de 07.III.2017, promisiunile, acceptate sub rezerva verificării lor tehnice, aducând cu ele riscuri potențiale semnificative. Amintim aici câteva dintre concluziile analizei:
– este folosită în mod ambiguu formula creșteri salariale: creșterea tinde să fie concentrată pe salariile de bază, impactul asupra veniturilor fiind de fapt mult mai mic;
– o bună parte din câștigul aferent salariului de bază este realizată de fapt pe seama scăderii sporurilor. «Plimbarea banilor dintr-un capitol în altul» nu este o creștere salarială reală;
– salariații din sănătate vor fi cei mai afectați de schimbarea sistemului la capitolul pierderi, existând riscul imposibilității de a compensa suficient aceste pierderi prin creșterea salariului de bază;
– absența tradiționalelor analize tehnice, realizate la nivel de experți, riscă să conducă la erori grosolane, similare celor existente în legea nr. 250/2016.

Federația «Solidaritatea Sanitară» a înregistrat la Ministerul Muncii și Justiției Sociale și la Ministerul Sănătății prima versiune a acestei analize de impact, solicitându-le totodată demararea unor întâlniri pe tema analizelor tehnice ale proiectului de lege, pentru a avea garanția că promisiunile Guvernului vor fi transpuse în practică. De asemenea, obiectivul unei abordări tehnice îl constituie eliminarea riscului de-a ajunge la pierderi salariale pentru salariații din Sănătate, acestea putând fi generate fie de erorile de construcție a legii fie din cauza unui nou mod de a gândi salarizarea în sistemul bugetar, inadecvat pentru sectorul sanitar”, precizează comunicatul de presă al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Rezultatele acestei analize pot fi găsite pe site-ul special creat pentru analiza acestui proiect de lege:  http://solidaritatea-sanitara.ro/salarizare/analiza-impactului-potential-al-noului-proiect-de-lege-salarizarii-unitare-asupra-salariatilor-din-sanatate/  .

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0