HomeSocialEducatie

Fără cursuri de Ziua şcolii

Şcolile în care se organizează manifestări dedicate zilelor şcolii au posibilitatea de a suspenda cursurile. Primii beneficiari ar putea fi elevii de la „Roman-Vodă”, care se pregătesc de aniversarea a 142 de ani de la înfiinţarea şcolii.

Elevii din liceele şi şcolile generale romaşcane se pot bucura de o zi liberă în cursul anului şcolar, cu prilejul manifestărilor reunite sub genericul „Zilele şcolii”. Ziua liberă de cursuri este destinată activităţilor extraşcolare organizate cu acest prilej. „Ziua liberă de cursuri se stabileşte prin hotărâre a consiliului de administraţie din fiecare şcoală, cu informarea Inspectoratului Școlar Judeţean. Cursurile urmează a fi recuperate, apoi, după un program ce va fi stabilit de conducerea şcolii”, a spus inspectorul şcolar general Viorel Stan.

Primii care s-ar putea bucura de o zi fără cursuri, în timpul săptămânii, sunt elevii de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. Respectabila şcoală romaşcană aniversează, pe 30 septembrie, 142 de ani de la înfiinţare. Conducerea şcolii pregăteşte activităţi educative, manifestări artistice şi sportive. Pe 2 noiembrie este aniversarea Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri”, cea mai veche şcoală din oraş. Tot în luna noiembrie vor fi în sărbătoare Colegiul Tehnic „Danubiana” şi Liceul Tehnologic „Vasile Sav”.

Unităţile şcolare au primit recomandarea de a organiza, în fiecare an, festivităţi şi evenimente de genul „Zilele şcolii” sau „Porţi deschise”, căutând în istoria şcolii date de referinţă pentru activitatea instituţiei sau personalităţi a căror evocare să poată fi momentul central în jurul căruia să se construiască o sărbătoare a şcolii, care, cu timpul, să devină o tradiţie. „Aceste evenimente au drept scop implementarea conceptului de cultură organizaţională. Este de dorit ca fiecare unitate şcolară să-şi construiască un eveniment propriu, astfel încât, participând la acesta, elevii să fie conştienţi că aparţin unei anumite instituţii şi, în acelaşi timp, să le dezvolte sentimentul de mândrie de a fi parte a unei anumite entităţi. Fiecare şcoală, mai veche sau mai nouă, are ceva particular, are aspecte care pot fi exploatate în acest sens. Ca şi într-o familie, este nevoie de astfel de momente de bucurie, de sărbătoare, care unesc colectivele, care îi motivează pe elevi”, a precizat inspectorul şcolar general Viorel Stan.