Peste 3.000 de gospodării fără curent electric, în urma furtunii

HomeSocial

Peste 3.000 de gospodării fără curent electric, în urma furtunii

Până luni dimineață, 30 septembrie, la ora 10, județul Neamț s-a aflat, la fel ca mai multe zone din estul țării, sub atenționare meteo de tip Cod portocaliu de ploi abundente și vânt puternic.

În contextul avertizărilor hidrometeorologice, la nivelul județului Neamț, autoritățile au luat o serie de măsuri pentru a gestiona eficient potențialele situații de urgență. Astfel, duminică, personalul operativ din cadrul celor trei detașamente ale ISU Neamț a efectuat activități în teren în unităţile administrativ-teritoriale, cu precădere în zonele cunoscute cu probleme la inundații: Piatra Neamț, Roznov, Bârgăuani, Bodești, Dămuc, Dochia, Girov, Războieni, Bahna, Doljești, Gâdinți, Ion Creangă, Oniceni, Români, Sagna, Secuieni, Trifești, Valea Ursului, Văleni, Borca, Ceahlău, Farcașa, Grințieș, Bălțătești, Brusturi, Drăgănești, Drăgănești, Pipirig și Vânători Neamț. Scopul acestor activități a fost de a verifica modul de pregătire și de respectare a măsurilor de prevenire pentru a gestiona eficient potenţialele situații de urgență.

Pompierii, împreună cu membri ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență, au verificat următoarele aspecte: cursurile apelor curgătoare, podurile și rigolele de scurgere; locuințe aflate în apropierea albiei râurilor sau pârâurilor; persoanele vulnerabile aflate în zonele de risc.

„Pe toată perioada acestor acțiuni au fost desfășurate activități de informare preventivă, în vederea creșterii gradului de conștientizare și a pregătirii comunităților pentru a avea un comportament adecvat în cazul producerii unei situații de urgență. La nivelul ISU Neamț a fost suplimentat personalul pentru a interveni prompt în cazul producerii unor situații de urgență. A fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor din care fac parte reprezentanții instituțiilor cu rol în gestionarea situațiilor de urgență provocate de inundații”, a precizat căpitan Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț

În contextul manifestării fenomenelor meteo (cod portocaliu), a fost nevoie de intervenția pompierilor și a serviciilor voluntare pentru situații de urgență (SVSU) pentru îndepărtarea efectelor ploilor. Astfel, în comuna Poienari s-a intervenit pentru îndepărtarea unui stâlp din lemn căzut pe carosabil, pe DN 15D. În comuna Valea Ursului, pe DJ 207 C, a fost îndepărtat un arbore căzut pe partea carosabilă, la fel ca și în municipiul Roman, pe strada Măgurei, unde a fost îndepărtată o creangă căzută pe carosabil. În comuna Agapia s-a intervenit pentru îndepărtarea unui arbore căzut pe firele electrice, iar în comuna Poiana Teiului – pentru îndepărtarea unui arbore căzut pe partea carosabilă pe DN 17B. În municipiul Piatra Neamț, pe strada Cetatea Neamț a fost îndepărtat un banner de pe firele electrice. La aceste misiuni au participat forțe și mijloace de intervenție de la ISU Neamț, SVSU și Delgaz Grid.

Luni dimineață, la ora 8, Delgaz Grid a informat că, în urma fenomenelor meteo, localitățile Piatra Neamț, Pildești (comuna Cordun), Hociungi (comuna Moldoveni), Averești (comuna Ion Creangă), Izvoare (comuna Dumbrava Roșie), Gârcina, Cuejdiu (comuna Gârcina) erau afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, fiind afectați 3.062 de consumatori, nealimentați cu energie electrică, lucrându-se pentru remedierea situației, au mai precizat reprezentanții ISU Neamț.

Județul Neamț se află în continuare sub atenționare meteo de tip Cod galben pentru ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului, până marți dimineață, 1 octombrie, la ora 10, interval în care mai sunt așteptate averse de ploaie, în care prin acumulare cantitățile de apă vor putea ajunge la 25 – 40 l/mp și, izolat, peste 50 l/mp, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50 – 70 km/h.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0