Facilități pentru crearea locurilor de muncă destinate tinerilor

Deputatul Marius Neculai propune reducerea cu 50% a contribuției sociale pentru firmele care angajează studenți sau absolvenți de studii superioare. Contractele vor fi obligatorii pentru minimum trei ani și vor avea efect asupra tinerilor de pînă în 25 de ani.

 

 

În România, șomajul în rîndul tinerilor a crescut alarmant în ultimii ani, mai ales șomajul în rîndul tinerilor în vîrstă de pînă la 25 de ani. În prezent, în jur de 80.000 de absolvenți de liceu și de facultate nu reușesc să-și găsească o slujbă și un loc decent în societate. Anul trecut, aproximativ 22% din tineri nu erau încadrați în muncă, procentul fiind în creștere.

Avînd în vedere efectele crizei economico-financiare asupra pieței muncii din România și riscul ridicat al șomajului în rîndul tinerilor, am propus completarea articolului 296 din Codul Fiscal al României. Concret, am solicitat reducerea cu 50% de la plata contribuțiilor sociale obligatorii datorate de angajator la Bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru angajatorii care crează locuri de muncă și angajează pentru o perioadă de minim trei ani tineri de pînă în 25 de ani, care urmează o instituție de învățămînt superior sau sînt absolvenți ai unei instituții de învățămînt superior. Perioada de scutire pentru angajatori este de maxim trei ani. Acestea sînt și recomandările Uniunii Europene, Organizației Internaționale a Muncii și ale altor foruri internaționale și europene, privind elaborarea și aplicarea de măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, diminuarea incidenței șomajului, mai ales pentru evitarea șomajului de lungă durată„, a declarat deputatul Marius Neculai.

Propunere legislativă, înaintată către Biroul Permanent al Camerei Deputaților spre dezbatere și aprobare, ar putea duce la stimularea creării de noi locuri de muncă în rîndul tinerilor, cu efecte pozitive în reducerea șomajului, creșterea veniturilor la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate, bugetul de șomaj și bugetele locale.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!