Prima paginăActualitateNeamt

Extinderea și reabilitarea rețelei de apă și apă uzată, gata în decembrie 2015

Dimensiune text

În caz contrar, ApaServ riscă să plătească ivestițiile din bugetul propriu. Nivelul de implementare a proiectului major este de 25%. Ambele contracte de lucrări din Roman sunt, ca progres fizic, sub media județeană.

Stadiul lucrărilor din cadrul Proiectului major ”Extinderea și reabilitarea rețelei de apă și apă uzată din județul Neamț”, derulat de compania județeană ApaServ, a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă la care au participat  toți managerii celor șapte contracte de lucrări, managerul general al proiectului, dar și managerul general al ApaServ. ”Proiectul major cuprinde șapte contracte de lucrări și trei contracte de servicii, în valoare totală de 320.350.544,38 lei, din care 299. 599.865,32 de lei reprezintă contractele de lucrări. Indicatorii generali ai proiectului sunt reabilitarea unui front de captare, reabilitarea a 6,9 kilometri de rețea de aducțiune, care realizează alimentarea orașului Piatra-Neamț din captarea Vaduri, extinderea rețelei de apă potabilă cu 35,7 kilometri, extinderea rețelei de canalizare cu 161,6 kilometri, reabilitarea a două stații de tratare a apei, reabilitarea a două rezervoare de apă potabilă, modernizarea a trei stații de epurare – una la Roman, una la Târgu Neamț, una  la Bicaz – și construirea uneia noi în localitatea Podoleni. Progresul fizic al acesetui proiect, la acest moment, este de aproximativ 25%, mai precis de 25,06%. Din punct de vedere financiar, au fost făcute plăți până la acest moment în valoare de 60.672.473 de lei, reprezentând aproximativ 19%”, a afirmat Ovidiu Iordache, managerul Proiectului major.

Din toate cele șapte contracte de lucrări, două vizează în mod direct municipiul Roman și zona arondată. Este vorba despre contractul de lucrări (CL) 4 ”Extinderea rețelelor de canalizare în Roman și Săbăoani” și CL6 ”Extinderea și modernizarea stației de epurare ape uzate Roman”.

”CL4 a fost câștigat de asocierea TLSIT SA – Moldocor SA, valoarea contractului fiind de 27.389.517 lei fără TVA.  Contractul a fost semnat  pe 18 septembrie 2013. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 28 octombrie 2013, iar data finalizării contractului este 27 aprilie 2015. În municipiul Roman se extinde rețeaua de canalizare cu 14.869 metri, pe 34 de străzi. Prin contract se vor construi și 13 stații de pompare. În comuna Săbăoani se vor realiza 17.204 metri de rețea de canalizare din țeavă PVC de 250 de milimetri diametru, pe 29 de străzi, și se vor construi patru stații de pompare. Scopul lucrărilor este de extindere a rețelelor de canalizare cu 32 de kilometri, realizarea a 1.067 de racorduri noi în municipiul Roman și 1.222 de racorduri noi la rețeaua de canalizare din comuna Săbăoani”, a declarat Bogdan Curcudel, managerul CL4. Acesta a adăugat că, la momentul actual, progresul general este de 21,71% și s-au realizat, în Roman, 3.703 de metri liniari de conductă de canalizare, 225 de racorduri și 1.749 de conductă de refulare, iar în comuna Săbăoani s-au executat 5.229 metri liniari de conductă de canalizare și 502 racorduri.

Carmen Macovei a prezentat stadiul lucrărilor de extindere și modernizare a stației de epurare a apelor uzate Roman. ”Acest contract a fost câștigat, pe 28 noiembrie 2012, de firma Passavant Roediger GmbH din Germania. Se au în vedere: modernizarea stației de pompare a apei la intrare – s-au început lucrările -, reabilitarea decantoarelor primare, realizarea stației de pompare spumă – care se află între cele două linii de decantare primară -, camera de distribuție pentru decantoarele primare, reabilitarea treptei biologice, prin reabilitarea bazinelor de aerare, schimbarea sistemului de difuzie cu bulefine și introducerea treptei terțiare, pentru eliminarea fosforului și a azotului. Pentru bazinele de aerare s-a realizat o cameră de distribuție nouă. Linia de nămol presupune reabilitarea îngroșătorului de nămol”, a explicat Carmen Macovei, managerul de contract al CL6. Acesta a mai prezentat, în termeni, tehnici, și alte aspecte ale modernizării stației de epuare. În cadrul acestui contract au fost achiziționate și trei utilaje pentru operațiuni care se derulează în stația de epurare. Contractul trebuie încheiat pe 9 decembrie 2015, inclusiv cu cele 12 luni – perioadă de notificare a defecțiunilor, dar stadiul fizic de progres este de doar 13%.

”Termenul de finalizare a proiectului major este de 31 decembrie 2015. La acest moment, toate contractele fiind semnate și cu termene de finalizare, se încadrează în acest termen. În cazul în  care ar apărea o situație de neprevăzut și s-ar depăși acest termen, cheltuielile nu vor mai putea fi rambursate de la Uniunea Europeană, iar lucrările se vor finaliza cu finanțare internă”, a explicat Ovidiu Iordache, managerul Proiectului major.

Scopul sesiunii de comunicări care s-a desfășurat, săptămâna trecută, la sediul ApaServ Neamț, a avut drept scop creșterea nivelului de conștientizare a populației cu privire la creșterea calității serviciilor, ca urmare a implementării Proiectului major- Extinderea și reabilitarea rețelei de apă și apă uzată din județul Neamț.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0