Prima paginăSocialReligie

Expoziţie de icoane şi ouă încondeiate, cu vânzare

Dimensiune text

Cei care vor să achiziţioneze un tablou sau ouă încondeiate o pot face până pe 16 aprilie.

Firma Paco, situată lângă Spitalul Vechi din Roman, a găzduit o expoziţie de icoane şi artă religioasă intitulată „Icoana – cale spre Înviere”. Evenimentul a fost organizat de Academia „Petru Tocănel” din Roman, în colaborare cu Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan  (ITRCF), Liceul Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”, Centrul de Cercetare Ecumenică şi de Dialog Interreligios „Pax et Unitas”, Departamentul de Arte şi Știinţe Religioase şi Departamentul de Muzică din cadrul Academiei „Petru Tocănel” şi Societatea Culturală „Clepsidra”. La eveniment au participat preot Damian Gheorghe Pătraşcu, conferenţiar universitar doctor, rectorul ITRCF, artiştii plastici Florin Zaharescu şi Iosif Haidu, preotul Vasile Ghiniţă-Șerban, măicuţe de la Mănăstirea Miclăuşeni, membri ai Comunităţii Lipoveneşti din Roman, oameni de cultură romaşcani, tineri.

eveniment 2„Am organizat o activitate de suflet. Icoana este asemenea unei ferestre care se deschide către lumea invizibilă. Lucrările prezente în expoziţie sunt invitaţii la a urca spre culmile cele mai înalte. Stilurile şi abordările diferite din aceste lucrări ne conduc cu mintea spre infinita frumuseţe a lui Dumnezeu. Prin operele lor, zugravii de icoane şi pictorii ne arată care este calea spre Înviere. Noi nu ne închinăm materiei, ne închinăm în faţa lui Dumnezeu care este prezent în icoană, în opera de artă sacră”, a spus moderatorul întâlnirii, preotul Eugen Răchiteanu, preşedintele Academiei „Petru Tocănel”, profesor universitar doctor.

Despre însemnătatea icoanei şi a artei religioase a vorbit preotul Maximilian Pal, profesor universitar doctor, decan al Facultăţii de Teologie Pastorală din cadrul ITRCF: „Aşa cum florile simt razele soarelui şi se deschid, tot în felul acesta lumina icoanei aduce sufletului bucurie. Din această perspectivă, icoana ne cheamă la un neîncetat urcuş. Este un lucru bun şi util să cinstim cu devoţiune sfinţii şi să venerăm icoanele lor. Din punct de vedere canonic, icoana este o imagine sui generis, o imagine – cuvânt care are un parcurs istoric şi teologic”.

După ce maica Paraschiva de la Mănăstirea Miclăuşeni a vorbit despre însemnătatea icoanei în viaţa fiecărui creştin, preotul Cristian Dumea, profesor doctor la ITRCF a încântat sufletul celor prezenţi cu câteva piese muzicale.

eveniment 3Artistul plastic Florin Zaharescu a condus invitaţii într-o scurtă incursiune prin stilurile abordate de artişti în lucrările expuse. De la tehnica sgraffitti la mozaic, de la pictură pe sticlă şi pe şevalet la pictura pe lemn, toate aceste tehnici de lucru au fost prezente în expoziţie. „Gândindu-mă la ce a spus André Malraux: «Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc», avem încă timp să mai lucrăm o mie de ani de aici încolo”, a spus Florin Zaharescu.

Lucrările expuse poartă semnătura pictorilor Florin Zaharescu, Iosif Haidu, Cristinel Ionel Prisacaru, Alexandru Codreanu Panatta, dar şi a Iuliei Stoleriu, Cornel Paiu şi măicuţelor de la Mănăstirea Miclăuşeni, care au adus ouă încondeiate lucrate în atelierul lăcaşului de cult.

Pictorul Iosif Haidu a vorbit celor prezenţi despre responsabilitatea actului cultural: „Înainte de 1990 circula o vorbă: «Nu mi-e frică de ministrul Culturii, ci de cultura ministrului.» Vorba şi-a păstrat valabilitatea şi în zilele noastre. Am asistat cu puţin timp în urmă la ceea ce, din punctul meu de vedere, s-a numit un bluf expoziţional. Nu ştiu cine poartă vina, dar am văzut nişte lucrări care nu au ce căuta în Muzeul de Artă din Roman şi care poartă semnătura unor oameni cu pretenţii de artişti. Este foarte periculos, pentru că rezultanta este dezastruoasă. M-am simţit dator să atrag atenţia pentru ceea ce înseamnă implicarea cu respect şi responsabilitate în actul artistic”.

Postul Mare poate fi sărbătorit şi „altfel”. Sunt cuvintele preotului Damian Pătraşcu, rectorul ITRCF din Roman: „Mă bucur să fiu alături de această iniţiativă. În Postul Mare, bisericile ne invită să ne rugăm, să postim, să dăm de pomană, în vederea celebrării Învierii Domnului nostru Isus Cristos. Activitatea la care am participat reprezintă un altfel de post, o pregătire pentru această sărbătoare, privind la aceste icoane”.

Cei care vor să achiziţioneze un tablou sau ouă încondeiate o pot face în perioada până pe16 aprilie, între orele 10.00 – 12.00 şi 15.00 – 17.00. Fondurile obţinute vor fi folosite de Academia „Petru Tocănel” pentru organizarea viitoarelor activităţi culturale.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 11
 • viorel 7 ani

  Iaca flosc,.. ,,Michelangelo al artei romascane. Numai bazaconiile lui sunt bune. E chestie de gust in apreciere. Nu trebuie sa te crezi mare critic de arta mai ales dupa ce nu te omori cu lucrul…Or fi si mai bune si mai putin bune, dar nimeni nu are pretentii de somitate in domeniu ca dv. dle Haidu.

 • Dana 7 ani

  Din cate se vede, d-le Haidu, faceti parte dintr-o anumita tabara (stim noi care…sic)ce vrea cu orice pret denigrarea Muzeului de Arta. Nu cumva la ,,bluful expozitional,, au participat cu lucrari si Fl. Zaharescu, C. Prisecaru,C. Paiu? Inseamna ca si ei intra in aceeasi oala.La aceasta expozitie primesc laude, iar cand aceleasi persoane expun la Muzeul de Arta nu mai sunt bune?Cred ca vizitele dese La Paun v-au influentat negativ.Luati drept exemplu pe dl. Gh. A.M. Ciobanu, care gaseste intotdeauna partea frumoasa a exprimarii plastice fiecarui artist.Nu cauta nod in papura pt ca vezi doamne, unul e mai cu mot decit altul.La urma urmei, ca sa-l citez, cel mai bun critic e publicul.Daca lucrarile plac si se vand, e ok.

 • A.M. 7 ani

  REZON!..La muzeu de arta…mancat..baut, si dupa ce iesit-mancat …lokum. Hahaha!!

 • Florin 7 ani

  Să avem pardon! era treaz sau vorbea băutura? …cam nepotrivit locul şi momentul trezirii ”maestrului”.. la datorie. Mai bine ar încerca să fugărească câte o pânză, două, poate, din întâmplare, se mai şi colorează

 • mihaihorga 7 ani

  Ce-i cu atâtea polemici şi comentarii. Fiecare are dreptul la opinii în democraţie. Iar maestrul Hajdu nu este exclus; că ia deciziile cu de la bibiotecă e treaba dânsului.

  • mieludepaste 7 ani

   Ia deciziile cu CINE de la biblioteca dl. Horga? ati uitat sa precizati (dar se stie de fapt…)

 • mari 7 ani

  Andre Malraux a spus:`Secolul XXI va fi spiritual sau nu va fi deloc`.

 • ionel 7 ani

  daca si paiele si iulicele sunt cu ,,pretenţii de artişti” e grav. maestre haidu pe astia unde-i bagati ca numai la categ. musca e locu de ei. ,,Este foarte periculos” maestre

 • Ştefan 7 ani

  Dragilor, n-aţi înţeles nimic! Se pare că în spaţiul public romaşcan se manifestă din prea plinul frustrărilor adunate şi-adunate din incompetenţă şi non – valoare un D.E.H. –autopromovat şi cu prea mare lipsă de modestie – modestie care prinde bine doar pe cei cu adevărat valoroşi. Şi pe mai înţeles:

  D = un damf repor-TV-ist ce dă pe din-afară chiar de propria-i existenţă
  E = o ”eternă” cu..vi…ştină ce mai degrabă ar pune mâna pe o gramatică
  H = un Ha-m trecut de vreme ..c-a fost odată..şi măcar de-ar fi fost
  DEH …ehee

 • Lucian 7 ani

  Ştefane, ai pus punctul pe i! Cam finuţ eşti şi cam abstract, ce-i drept, dar cum talentaţi abstracţi avem…Da e şi un trio conjugal pe-acolo! Se poartă ..că e moda în toate iar noi le-nghiţim pe toate chiar şi nisipuri înşelătoare…
  Mă, da erau mai preţioase rafturile de haine pe care atârnau bătute de vânt ”capodoperele maeştrilor” de la proaspăta respectabila expoziţie!
  Şi vorba ceea …un moroşan şi-un ioţchi ungurean coborât-au munţii după-un ţuţu romaşcan …bună, mă! hahaha

 • ghiorghiospakadapolopodopolos 7 ani

  Domnilor de la presă, sper să-mi daţi comentariul şi să nu faceţi discriminare etnică, cum aţi procedat cu mesajul anterior. Dar legat de această asociere (pr. Paiu – I. Haidu), Clepsydra îl scoate în faţă pe Haidu iar el , vorbind la vernisaj despre orice, doar despre expoziţie nu! Oare primul ştie ce părere are marele artist despre pictura lui? Părere pe care şi-o expune tot aşa, pe la spate, când cel direct vizat nu este de faţă! Ar rămâne uimit pictorul Paiu despre părerea criticului Haidu, care acum s-a folosit de activitatea Clepsydrei să mai iasă în public. Următoarea ocazie ne va lămuri şi asupra ţintei ce urmează! Un pictor nu poate face critică de artă şi aprecieri, de orice fel în acest domeniu, fără a fi subiectiv în cel mai bun caz; adeseori devine însă maliţios, invidios şi chiar egocentrist!