Prima paginăCulturalTimp liber

Expoziție de emoții prinse în ramă

Dimensiune text

Concursul de fotografii „Romanul sub semnul crucii” și-a desemnat câștigătorii. Expoziția va putea fi vizitată până pe 30 octombrie.

 

Joi, 24 octombrie, într-un spațiu din apropierea Bisericii Precista Mare, a avut loc vernisarea expoziției de fotografii „Romanul sub semnul crucii”. Cu acest prilej au fost premiați autorii celor mai bune lucrări. Evenimentul a fost organizat de Academia „Petru Tocănel”, în parteneriat cu Institutul Teologic Romano- Catolic Franciscan, Liceul Romano- Catolic Franciscan „Sfântul Francisc de Assisi”, Primăria Roman, Societatea Culturală „Clepsidra” și Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”.

cruce 1La vernisaj au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor partenere, ai sponsorilor, autori ai fotografiilor, dar și un numeros public dornic să se bucure de câteva momente de înălțare sufletească. „Mă bucur că s-a ales această temă pentru concurs, cu atât mai mult cu cât în acest an se împlinesc 1.700 de ani de la Edictul de la Constantinopol al Împăratului Constantin, al cărui nume este legat pentru totdeauna de cruce. Îmi plac toate ipostazele în care crucea a fost reprezentată în fotografii și sper ca această expoziție să reprezinte doar începutul unui lung șir de astfel de evenimente, pentru că indiferent prin ce localitate trecem, vedem întotdeauna întâi crucile pe turlele înalte ale bisericilor și abia apoi coborâm cu privirea spre toate celelalte obiective”, a spus rectorul Institutului Teologic Romano- Catolic Franciscan, conferențiar universitar Damian Pătrașcu. „Invitația la această expoziție m-a dus cu gândul că fiecare dintre noi, la un moment al existenței noastre, are tentația de a stoca amintiri, prin scris, prin pictură, prin fotografii. Fotografia îți dă posibilitatea de a imortaliza un moment și rămâne dovada materială și spirituală a emoției trăite cu acest prilej, dându-ți șansa de a retrăi emoția de atunci și de a dărui acea amintire.

cruce 2Toți cei care s-au înscris în concurs ne-au dat șansa de a retrăi împreună cu ei clipe unice de încântare sufletească”, a spus artistul Iosif Haidu, care a făcut parte din juriu. „Înainte de a ajunge aici, m-am întrebat dacă vreunul dintre participanți va reuși să surprindă în fotografie și semnificația spirituală a crucii. O femeie care își crește singură cei trei copii își duce crucea. Un medic care intră în sala de operație, un pompier care intră în foc își îndeplinesc menirea, având alături simbolul crucii. M-am bucurat să găsesc aici fotografii care scot în evidență semnificația spirituală a crucii”, a spus protopopul de Roman, preotul Dragoș Munteanu. Juriul, format din trei artiști romașcani, Iosif Haidu, Romică Ștefan și Cristinel Prisacaru, a avut o grea misiune. În concurs au intrat mai mult de 100 de fotografii, fiecare dintre ele având ceva deosebit. La categoria 8 – 17 ani au fost declarați câștigători: Silviu Blăjuț, premiul I, Gabriel Sprânceană, premiul II, Maria Diana Cimpoeșu, premiul III, Delia Mihaela Aniței și Anca Lungu, mențiuni. La categoria seniori, premiile au fost obținute de Valentin Sabău, premiul I, Paul Alexandru, premiul II, Alin Miron, premiul III, Maria Mihaela Tamaș, Benone Dascălu și Marius Cornel Ilinca, mențiuni. Pe lângă diplome, toți cei premiați au primit și premii în obiecte. Expoziția va rămâne deschisă până pe 30 octombrie.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0