[FOTO] Expoziţia „Viorica Agarici“, organizată de Consiliul Județean Neamț la Palatul Parlamentului

HomeCultural

[FOTO] Expoziţia „Viorica Agarici“, organizată de Consiliul Județean Neamț la Palatul Parlamentului

 

 

Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț au organizat miercuri, 6 februarie, la Palatul Parlamentului, vernisajul expoziţiei-muzeale „Viorica Agarici“, în contextul comemorării la nivel internaţional, pe 27 ianuarie, a victimelor Holocaustului.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului Israelului în România, Excelența Sa David Saranga, președintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, membrilor comunităţii evreieşti din România, miniștrilor, parlamentarilor, dar şi moştenitorilor Vioricăi Agarici.

„Ceea ce facem acum este foarte puţin faţă de eroismul Vioricăi Agarici, dar nu avem voie să uităm. Pentru mine, această expoziţie este mai mult decât o restituire istorică, este o meditaţie asupra condiţiei umane, asupra puterii răului şi a fragilităţii binelui şi un îndemn profund la respect şi toleranţă. Vă mulțumesc tuturor celor care ne-au onorat cu prezența și care și-au manifestat interesul față de un simbol și o emblemă ale județului Neamț, Viorica Agarici“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene.

„Astăzi, trăim într-o lume în care xenofobia, antisemitismul şi intoleranţa există în Europa şi acesta este un lucru foarte îngrijorător nu numai pentru noi ca evrei sau pentru noi statul evreu, ci este îngrijorător şi pentru Europa. Este îngrijorător fiindcă toleranţa este la baza ideii europene şi dacă Europa nu o să lupte împotriva acestor fenomene este ceva ce trebuie făcut. În acest context, ce se întâmplă astăzi cu România sau cu activitatea României în acest domeniu de a lupta cu antisemitismul, cu intoleranţa este ceva care este văzut într-un mod foarte pozitiv în întreaga lume şi mai ales în Israel, vorbim de înfiinţarea Muzeului Holocaustului. Mâine Guvernul o să organizeze la Bruxelles o conferinţă privind antisemitismul, vorbim de educaţie şi de alte lucruri pe care Guvernul român le-a făcut”, a declarat ambasadorul Israelului, citat de Agerpres.

Viorica Agarici, şefa Crucii Roșii din Roman, este cea care, la 3 iulie 1941, a salvat de la moarte, în ciuda riscurilor de a fi împușcată, sute de evrei deportați din Iași spre lagărul de la Călărași-Ialomița. La 8 iunie 1983, Statul Israel și Institutul „Yad Vashem“ din Ierusalim i-au acordat, post mortem, Vioricăi Agarici diploma şi titlul de „Drept între popoare“, un arbore fiind plantat în memoria ei pe „Aleea Celor Drepţi“.

Expoziţia este organizată în două reproduceri ale unor vagoane de tren, în care sunt prezentate fotografii. Expoziția muzeală „Viorica Agarici“ va fi prezentată și la Roman.

 

Foto: Consiliul Județean Neamț

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0