Prima paginăCultural

Expoziția „Artefacte – de la concepere la conservare”, la Muzeul de Istorie Roman

Expoziția „Artefacte – de la concepere la conservare”, la Muzeul de Istorie Roman

Dimensiune text

 

Expoziția temporară „Artefacte – de la concepere la conservare” găzduită în această perioadă de Muzeul de Istorie Roman, face parte din seria de activități propuse în cadrul proiectului educațional „Muzee și școli”, ediția a IV-a, informează Complexul Muzeal Național Neamț.

„Prin tema expoziției, artefactul este prezentat în două planuri care se completează reciproc, asigurând astfel continuitatea acestuia în timp și spațiu: în primul regăsindu-se de la arta conceperii până la abandon, odată cu pierderea funcțiilor de utilizare, iar în cel de-al doilea de la recuperarea sa în context științific, prin cercetări interdisciplinare și a intervențiilor efectuate în vederea conservării, la redarea circuitului expozițional”, arată reprezentanții Complexului Muzeal Național Neamț.

Materialul expus provine din cercetări arheologice efectuate în județul Neamț, cum ar fi urnele și capacele din necropola de la Gabăra, comuna Moldoveni, sau din necropola de la Văleni, comuna Botești, dar și din marele sit arheologic de la Brad, comuna Negri, județul Bacău, ca în cazul unor podoabe, monede sau obiecte de uz casnic.

În funcție de complexitatea intervențiilor de laborator, în expoziția temporară sunt prezentate obiecte din ceramică provenite din mai multe perioade istorice – străchini, simple sau cu decor pictat din Neolitic, ceștile cu una sau două torți supraînălțate din Epoca Bronzului,vase de provizii, fusaiole din secolele II- I î. Hr., fructiere și cățui din secolele I-I d. Hr. capace și urne din secolele II-III d. Hr., iar din perioada medievală sunt expuse căni lucrate din ceramica cenușie. De asemenea, sunt prezentate obiecte de podoabă (cercei, inele, pandantive), piese de vestimentație (fibule și nasturi globulari), monede, arme (vârfuri de săgeată), obiecte de uz casnic (cuțite și lame de cuțit).

Expoziția temporară va fi deschisă până la 5 decembrie, respectând condițiile de siguranță, prin purtarea obligatorie a măștii.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0