Prima paginăActualitate

Experții Comisiei Europene au „luat pulsul” anticorupției

Dimensiune text

Delegaţia Parlamentului României a fost condusă de senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului.

Senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, a condus delegaţia Parlamentului României în cadrul întrevederii cu experţii Comisiei Europene. Membrii celor două comisii juridice din Camera Deputaţilor şi Senat au avut, marţi, 9 decembrie, o întrevedere cu experţii Comisiei Europene care vor evalua progresele înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte referitoare la: implementarea noilor coduri şi demararea activităţii comisiei interministeriale de monitorizare a implementării noilor coduri; finalizarea etapei dezbaterii publice cu privire la proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar şi calendarul preconizat pentru aprobarea Strategiei şi planului de acţiuni; continuarea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie; recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni; resursele alocate sistemului judiciar, inclusiv prognozele pentru anul 2015 în ce priveşte investiţiile în infrastructura fizică a instanţelor; gradul de încredere a cetăţeanului în actul de justiţie”, a declarat senatorul Ioan Chelaru. Vicepreşedintele Senatului a afirmat că au fost evidenţiate eforturile României în vederea implementării noilor Coduri şi a limpezirii legislaţiei privind incompatibilitatea.

„A fost o întâlnire extrem de utilă. Cred că şi noi, şi dumnealor am înţeles foarte bine evoluţia pozitivă evidentă în care suntem. Cred că acele concluzii care sunt, evident, favorabile vor fi prezentate şi în raportul din cadrul MCV. Sigur, mai sunt lucruri de făcut, mai ales procedura legislativă şi actele normative sunt perfectibile. S-a constatat efortul uriaş pe care România l-a făcut pentru implementarea celor patru Coduri, pentru limpezirea legislaţiei privind incompatibilităţile. Sunt câteva lucruri punctuale pe care dumnealor au încercat să le cunoască, lucruri care privesc situaţia instanţelor mici, statutul parlamentarului şi Codul de conduită, care va intra în dezbatere pe 13 ianuarie. Cred că a fost întâlniri de bun augur. Concluziile lor au fost pozitive, pentru că trebuie să recunoaştem evoluţia favorabilă a României”, a precizat senatorul Ioan Chelaru.

Prezenta misiune de evaluare este cea de a treia derulată de Comisia Europeană în România pe parcursul anului curent, după cele din aprilie şi septembrie. Pe parcursul vizitei, echipa de evaluare va avea întrevederi şi cu reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi cu Avocatul Poporului.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0