Prima paginăSocialReligie

Evreii sărbătoresc Pesah-ul

Dimensiune text

Sărbătoarea ţine opt zile şi aminteşte de ieşirea evreilor din sclavia egipteană.

Începând de marţi, 15 aprilie, timp de opt zile, evreii sărbătoresc Pesah-ul (Paştele evreiesc) anului 5774. Este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul evreiesc. Primele două şi ultimele două zile ale evenimentului sunt sărbători, iar cele patru zile intermediare sunt lucrătoare. „Sărbătoarea aminteşte de ieşirea evreilor din sclavia egipteană sub conducerea înţeleptului Moise. Ei au străbătut marea şi pustiul pentru a ajunge în Țara Făgăduinţei. Pesah-ul este cunoscut şi sub denumirea de «sărbătoarea primăverii», fiind legată de lucrările agricole de sezon, dar poartă şi denumirea de «sărbătoarea azimelor», făcând trimitere la nişte turte simple din aluat nedospit, coapte la căldura soarelui pe nisipul fierbinte, deoarece, în graba cu care au plecat în Egipt, evreii nu au mai avut timpul necesar pentru coacerea pâinii. Pesah a fost numită şi «sărbătoarea libertăţii», pentru că evreii au devenit liberi, independenţi, stăpâni pe soarta lor. Pesah-ul este, de fapt, actul de naştere al poporului evreu liber”, a precizat profesorul Iancu Wexler, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Roman.

Pesah-ul este întâmpinat cu o grijă deosebită de fiecare familie. Curăţenia generală a casei este dublată de îndepărtarea alimentelor făcute din aluat dospit. „În primele două zile, seara, se organizează mese tradiţionale cu participarea tuturor membrilor familiei. Se citeşte «Hagada», naraţiunea care explică istoria eliberării evreilor din robia egipteană, şi se servesc mâncăruri tradiţionale, nelipsind ierburile amare, care simbolizează vremurile grele trăite de înaintaşi”, a spus preşedintele Comunităţii Evreieşti din Roman.

La Sinagoga „Leipziger” din Roman se rostesc, în zilele de sărbătoare, rugăciunile tradiţionale prin care se slăveşte divinitatea pentru ajutorul dat evreilor în obținerea libertăţii. În aceste zile, evreii îşi transmit urări: „Hag Sameah!” (Paşte Fericit!).

Comunitatea Evreiască din Roman mai numără 30 de membri, în cea mai mare parte persoane vârstnice. Numărul mic de evrei nu mai permite organizarea unei mese colective, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi. Evreii din Roman vor participa la mesele organizate de comunităţile evreieşti din localităţile vecine, Bacău şi Piatra Neamţ. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a trimis evreilor din Roman cantitatea necesară de azimă şi făină de azimă pe care aceştia o vor consuma în timpul Pesah-ului.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0