Prima paginăReligie

Evreii sărbătoresc Hanuka

Dimensiune text

Timp de opt zile, începând din 9 decembrie, evreii sărbătoresc Hanuka sau sărbătoarea luminilor, a înnoirii și a permanenței.

 

 

Se evocă o pagină din trecutul glorios al poporului evreu, apărător al religiei sale. „În anul 165 î.e.n, evreii din Iudeea antică s-au răsculat împotriva cotropitorilor greci seleucizi conduși de Antiochus Epiphanes. Bătrânul rabin din familia Hașmoneilor a îndemnat fiii să pornească lupta împotriva cotropitorilor care au interzis practicarea religiei mozaice, au pângărit templul și au batjocorit poporul evreu. Sub conducerea celui mai viteaz dintre fii, Yehuda Macabeul, s-a dus lupta timp de trei ani, cotropitorii fiind izgoniți și templul resfințit, continuându-se, astfel, exercitarea tradiției iudaice. O mică sticluță cu ulei sfințit din templu a fost aprinsă și, în mod miraculos, a ars timp de opt zile. A fost considerată o adevărată minune„, spune profesorul Iancu Wexler, președintele Comunității Evreiești din Roman.

La Sinagoga Leipziger din Roman se ține slujba tradițională de Hanuka, iar acasă, în fiecare seară, la fereastră, se aprinde o lumânărică. „Este o sărbătoare în care istoria se îmbină cu religia. Specifice acestei sărbători sunt cadourile oferite în dar celor mici„, a mai spus profesorul Wexler.

COMENTARII

WORDPRESS: 0