HomeReligie

Eveniment cultural-religios la Catedrala Arhiepiscopală

Au fost comemoraţi sfântul Ierarh Varlaam şi sfântul ierarh Ioan de la Râşca şi Secu.

catedrala 2În contextul declarării anului 2015, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca An comemorativ al sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor personalităţi ecleziastice din eparhii, la iniţiativa Protopopiatului Roman şi cu binecuvântarea ÎPS Ioachim, arhiepiscop de Roman şi Bacău, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” au fost comemoraţi sfântul Ierarh Varlaam şi sfântul ierarh Ioan de la Râşca şi Secu, pomeniţi în calendarul creştin ortodox pe 30 august. La acest eveniment cultural-religios au fost prezenţi preoţi din Protopopiatul Roman, preoţi slujitori de la catedrală şi numeroşi credincioşi din Roman şi din împrejurimi.

catedrala 4În cadrul acestui eveniment, preot doctor Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman, a prezentat un referat cu titlul „Sfinţi Ierarhi pe scaunul episcopal de la Roman”, în care a expus viaţa şi activitatea cultural-religioasă ale celor doi ierarhi, importanţa culturală a moştenirii lor, precum şi importanţa lor ca repere spirituale pentru slujitorii sfintelor altare.

La final, ÎPS Ioachim a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evocat personalitatea celor doi sfinţi care fac parte din şirul de 77 de ierarhi care au păstorit la Roman de-a lungul celor şase secole de istorie neîntreruptă. Totodată, ierarhul a vorbit şi despre comuniunea de rugăciune realizată între credincioşi şi cei doi sfinţi comemoraţi: „În momentul când un sfânt este canonizat, poporul binecredincios intră în comuniune cu el fie prin citirea operei sale, fie prin rostirea unei rugăciuni. În ceea ce mă priveşte, pot spune, întru smerenie, că cei doi sfinţi fac parte dintr-un şir de 30 de sfinţi cărora le-am alcătuit rânduiala slujbelor. Acestea au puterea de a sintetiza liturgic adevărul de credinţă şi de a prezenta sintetic viaţa şi activitatea celui comemorat”, a spus ÎPS Ioachim.

După acest moment, ierarhul, preoţii şi credincioşii prezenţi au întâmpinat racla cu sfintele moaşte adusă la Catedrala Arhiepiscopală de către o delegaţie alcătuită din preoţi şi credincioşi băcăuani, de la Biserica „Sfântul Ioan” din Bacău, acolo unde a fost aşezată spre închinarea credincioşilor care au participat la săptămâna duhovnicească de rugăciune. Toţi cei prezenţi au mers în procesiune înconjurând sfântul lăcaş, apoi au aşezat racla în baldachinul special amenajat în interiorul catedralei.

Comentarii

WORDPRESS: 0